Vyhlásili Kultúrne pamiatky roka 2009

Obrázok k článku

Ocenenia za zveľadenie kultúrneho dedičstva Slovenska si vo štvrtok 28. októbra 2010 popoludní z rúk ministra kultúry a cestovného ruchu Daniela Krajcera prevzali vlastníci štyroch pamiatok. Cenu súťaže Kultúrna pamiatka roka 2009 – Fénix slávnostne vyhlásili v dvorane budovy ministerstva kultúry v Bratislave. Nositeľmi ocenenia, ktoré ministerstvo kultúry vyhlásilo tento rok už po piaty raz, sa stali štyri projekty. Ich organizátori si odniesli sošku Fénixa, diplom a aj symbolický šek na 8 300 eur.

“Štyridsať percent kultúrnych pamiatok na Slovensku je v zlom, až katastrofálnom technickom stave. Bolo by úžasné, ak by takéto pamiatky nasledovali osud mýtického vtáka Fénixa a vzlietli z popola,” povedal na dnešnom odovzdávaní cien minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer. Pripomenul, že obnova kultúrneho dedičstva je jednou z jeho troch priorít. Už o niekoľko týždňov zverejníme informácie, ktoré dokážu to, že to myslíme vážne, avizoval šéf rezortu kultúry. Ako dodal, podarilo sa mu zabezpečiť, no nie zo štátneho rozpočtu, taký objem financií, že si myslí, že najbližšie štyri roky budeme obnovovať v rozsahu, aký na Slovensku doteraz nebol.

V súťažnej kategórii “obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky“ získali titul Kultúrna pamiatka roka 2009 bez uvedenia poradia projekty: komplexná obnova a reštaurovanie mobiliáru dreveného artikulárneho kostola v Hronseku, reštaurovanie svätyne rímskokatolíckeho kostola sv. Štefana kráľa v Žiline a komplexná obnova a reštaurovanie kaplnky sv. Jána Almužníka v katedrále sv. Martina v Bratislave. V súťažnej kategórii “obnova pamiatkového územia” udelili titul Kultúrna pamiatka roka Mestu Skalica za obnovu a revitalizáciu verejných priestranstiev pamiatkovej zóny. Komplexná obnova národnej kultúrnej pamiatky paláca Pálffyovcov v obci Nový Život, časť Tonkovce získala čestné uznanie SPP a Nadácie SPP. Partnermi súťaže sú Slovenský plynárenský priemysel, Nadácia SPP a Združenie historických miest a obcí Slovenskej republiky.

Poslaním súťaže je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Súťaž oceňuje tak prípravu a realizáciu obnovy, či reštaurovania kultúrnych pamiatok, ako aj prípravu a realizáciu obnovy historického prostredia na území pamiatkových zón a pamiatkových rezervácií. Tento rok sa v nej o cenu uchádzalo 13 prihlásených súťažných projektov. Odborná porota vybrala najlepšie z nich v utorok 12. októbra. Medzi nominovanými projektmi v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky boli popri víťazných projektoch aj Sobášny palác v Bytči, Karner Sv. Michala v Trenčíne, Stĺp lampový – Wetterkreuz v Kremnici, Krypta H. M. Havloviča pri kostole sv. Juraja v Pruskom, Meštiansky dom na ul. Š. Višňovského 3 v Banskej Štiavnici, Parný kúpeľ v Kúpeľoch Sklené Teplice a Grotta s vyhliadkovou vežou v historickom parku J. B. Magina v areáli kaštieľa v Dubnici nad Váhom. V kategórii obnova pamiatkového územia bolo na cenu navrhnuté aj mestské opevnenie – parkánový múr v Bardejove.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže Kultúrna pamiatka roka je ministerstvo kultúry a cestovného ruchu. Ministerstvo pri organizovaní súťaže spolupracuje s vedeckými a odbornými inštitúciami z oblasti ochrany pamiatkového fondu a s partnermi súťaže.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo vyhlásilo súťaž Kultúrna pamiatka roka

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR aj v tomto roku vyhlásilo súťaž Kultúrna pamiatka roka. Rezort kultúry akciou podporuje zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva. Zámerom súťaže z hľadiska prínosu pre ochranu pamiatkového fondu je oceniť prípravu a realizáciu obnovy alebo reštaurovania kultúrnych pamiatok ako aj prípravu a realizáciu obnovy historického prostredia na území pamiatkových zón a pamiatkových rezervácií Slovenska.

Odpovede

  1. Vyhlásili Kultúrne pamiatky roka 2009

    No, pekne od MKSR za dalsie kolo tohto ocenenia.. hradari medzi nimi veskerii-zaadnii, ale nevadi. Ved minister ocenenych nevyberal, myslim.. ja osobne mu fandim a verim, ze prispeje k dalsiemu “neviem-aky-superlativ-vybrat” napredovaniu obnovy kult. dedicstva. Ak sa mi ho na blizkej konfere podari vymaknut, skusim podotknut, aby to na nejakych hradarov tiez aspon raz vyslo, bude mat este 3x prilezitost (ak vlada vydrzi :-D)..

  2. Re: Vyhlásili Kultúrne pamiatky roka 2009

    Ak by sa podarilo naliať podstatne viac peňazí do grantového systému, bolo by to skvelé. Aby sa nestalo, že pôjdu veľké peniaze len do pár pamiatok. Príliš veľa peňazí (hlavne ak musia byť preinvestované rýchlo a naraz – negatívne príklady sú rozoberané aj na stránkach obnovy) škodí pamiatkam rovnako ako príliš málo financií.

    Nominácie nie sú na ministrovi ani na ministerstve – vlastníci musia sami prihlasovať realizácie do súťaže po splnení podmienok ako je vlastníctvo objektu, ukončená obnova aj so všetkými podkladmi (vyjadrenia, stanoviská KPÚ atď.). Tu majú tebou spomínaní “hradári – dobrovoľníci” nevýhodu že väčšina z nich všetky podmienky nespĺňa. Už len vlastníctvo: pokiaľ mám dobré informácie, tak vlastníkmi sú len Lietava (ZNZLH), Katarínka (o.z. Katarínka) a čiastočne Lednica (HAS, 50%). Ostatní sú zatiaľ mimo hry – buď ide o prenájom od vlastníka (napr. Uhrovec) alebo súhlas vlastníka s činnosťou dobrovoľníkov.

    Ale aj tak dobrá pripomienka – treba na tieto pozitívne príklady obnov ruín poukazovať a možno trošku potlačiť na miernu zmenu štatútu súťaže…

  3. Re: Vyhlásili Kultúrne pamiatky roka 2009
    Kultúrna pamiatka roka sa odlišuje od druhej významnej súťaže – Ceny časopisu Pamiatky a múzeá – práve skutočnosťou, že sa oceňuje vlastník. Z tohto pohľadu je zmena štatútu súťaže obtiažna. Ďalším problémom je porovnávať neporovnateľné – komplexné reštaurátorské akcie s dobrovoľníckymi; v tomto ohľade by však bolo treba porozmýšľať, čo ďalej so štatútom.

  4. Re: Vyhlásili Kultúrne pamiatky roka 2009

    Ak by sa podarilo naliať podstatne viac peňazí do grantového systému, bolo by to skvelé. Aby sa nestalo, že pôjdu veľké peniaze len do pár pamiatok. Príliš veľa peňazí (hlavne ak musia byť preinvestované rýchlo a naraz – negatívne príklady sú rozoberané aj na stránkach obnovy) škodí pamiatkam rovnako ako príliš málo financií.
    Teším sa, ale zároveň obávam (neviem, čo z toho viac…), aby v súčasnej slovenskej situácii v metodike obnovy pamiatok, vymáhateľnosti rozhodnutí pamiatkových úradov, odbornosti projektantov a realizátorov a osvietenosti vlastníkov prílev peňazí nepriniesol straty autenticity aj tých pamiatok, ktoré boli doteraz konzervované ich nedostatkom.
    Nechcem si ani predstaviť ako všetky pamiatky na Spiši, ktoré ich ešte nemajú, dostanú nové eurookná, ako sa všetky pamiatky v Banskobystrickom kraji zmodernizujú podľa želania efemérnych investorov, ak si popri tom zarobia (niektorí) archeológovia a reštaurátori – aby som sa vyjadroval len k tým regiónom, o ktorých niečo viem…

Comments are closed.