Vo Vrakuni zrekonštruujú pomník padlým v I. a II. sv.vojne

13. júla 2008 – Na Pomník padlým I. a II. svetovej vojne na Hradskej ulici v bratislavskej Vrakuni osadia novú pamätnú dosku. Ako agentúru SITA informovala tlačová hovorkyňa Vrakune Jasmína Matúšová, doska bude slávnostne odhalená v predvečer sviatku Všetkých svätých v októbri tohto roka. Bude na nej nápis “Pamätaj, aká drahá a ľúbezná bola domovina. Na pamäť padlým vojakom” v slovenčine a v maďarčine nakoľko obyvateľstvo Vrakune v období vojen tvorili prevažne rodiny maďarskej národnosti. Osadenie novej dosky bude stáť 60-tisíc korún (1 992 €). Hovorkyňa dodala, že pomník nebol od založenia poriadne renovovaný, preto bola táto rekonštrukcia už potrebná.

Pomník znázorňuje sochu vojaka s puškou v ruke. Podľa hovorkyne ho slávnostne odhalili v záhrade vrakunskej kaplnky v roku 1933. Postavili ho za peniaze zo zbierok vrakunských rodín a z príspevku vtedajšieho vedenia samosprávy. “Mramorová platňa s tridsiatimi menami je vlastne náhrobnou doskou mužov – Vrakunčanov odvedených za I. svetovej vojny, ktorí sa nikdy nevrátili späť do rodnej obce a ktorí nikde nemajú hrob,” vysvetlila Matúšová. Prvá svetová vojna zasiahla podľa nej Vrakuňu mimoriadne kruto, počas všeobecnej mobilizácie narukovali spoločne otcovia i synovia vo veku od 18 do 50 rokov. Po II. svetovej vojne do lona sochy umiestnili tabulu pre padlých počas druhej svetovej vojny, kedy zomreli dvaja civilisti. Stalo sa tak pri prechode frontu počas oslobodzovania Bratislavy.

Vrakuňa podľa Matúšovej vynaložila na údržbu pamätníka počas predošlých dvoch rokov 55-tisíc korún (1 826 €), za ktoré ho vyčistili, obnovili písmená a ochranný náter.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Druhá pamätná tabuľa padlým slovenským vojakom na Piave

Pamätnú tabuľu darovali v nedeľu 18. apríla 2010 na Vojenskom cintoríne v mestečku Follina padlým Slovákom na talianskej Piave Matica slovenská, vláda SR a vojvodinskí Slováci. V roku Jozefa Cígera Hronského a Roku kresťanskej kultúry 2010 ide už o druhú pamätnú tabuľu približne 70 000 padlým slovenským vojakom v I. svetovej vojne na talianskej Piave. Prvú tabuľu odhalil podpredseda vlády Dušan Čaplovič v roku 2008 v Ponte di Piave.

Zomrela Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej

Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej pred nacistami, zomrela v pondelok 11. januára 2010 vo veku 100 rokov po krátkej chorobe. Informovala o tom jej oficiálna internetová stránka Bola poslednou žijúcou zo skupiny ľudí pomáhajúcich židovskej rodine Frankovcov ukrývať sa v Amsterdame počas druhej svetovej vojny. Gies sa narodila v roku 1909 vo Viedni, ako jedenásťročná sa presťahovala do Holandska. V roku 1933 začala pracovať pre spoločnosť Opekta Otta Franka. Riskovala vlastnú bezpečnosť a život, keď nosila ukrývajúcej sa rodine jedlo. “Nie som hrdinka,” povedala pri príležitosti oslavy jej 100. narodenín. “Nebolo to niečo, čo by som dopredu plánovala. Jednoducho som chcela urobiť niečo, čo by im pomohlo,” dodala.

Rekonštrukčné práce na Queen Mary budú hotové do konca roka

Rekonštrukčné práce na legendárnej lodi Queen Mary, ktorá prechádza od roku 2008 kompletnou renováciou za päť miliónov amerických dolárov (približne 3,66 milióna eur), by mali byť hotové do konca roka 2010. Historické plavidlo kotví od roku 1967 v kalifornskom Long Beach, kde je obľúbenou turistickou atrakciou. V rámci nových investícií na nej renovujú salóny a banketové miestnosti. Celkovo 75 luxusných kajút upravujú do štýlu Art Deco, pričom do nich inštalujú moderné zariadenie ako napríklad televízory s plochými obrazovkami. Úpravy sa podľa spoločnosti Delaware North Cos. dočkajú aj zvyšné kajuty.