Vo Vatikáne zriadia Slovenský historický ústav v Ríme

Slovensko bude mať od budúceho roka vo Vatikáne svoju štátnu vedeckú ustanovizeň. V hlasovaní o tom rozhodli poslanci národnej rady, ktorí odobrili zriadenie Slovenského historického ústavu v Ríme, navrhnuté skupinou poslancov na čele s Jozefom Rydlom (SNS). Ústav sa bude zaoberať vedeckým výskumom, vydavateľskou činnosťou, bude odborne spolupracovať s vedeckými inštitúciami a zhromažďovať a spracovávať informácie.

Peniaze na ústav by mala poskytnúť vláda. „Prostriedky na zriadenie, prevádzku a činnosť Slovenského historického ústavu v Ríme môžu byť v rozpočte nájdené jednak tak, že vláda Slovenskej republiky bude zriadenie, prevádzku a činnosť Slovenského historického ústavu v Ríme považovať za jeden z prioritných štátnych záujmov, jednak tak, že prerozdelí prostriedky poskytované viacerým etablovaným inštitúciám, ustanovizniam na mnohé neraz pochybné a nedôveryhodné projekty, kde sú neefektívne využívané a iba sa premrhávajú,“ uviedol Rydlo. Presnú sumu však nekonkretizoval.


Návrh novely zákona o obecnom zriadení poslanca Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) poslanci v hlasovaní do ďalšieho legislatívneho procesu neposunuli. Poslanec chcel normou umožniť obnovu obce Ľubické Kúpele z územia zanikajúceho vojenského obvodu Javorina.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Poslanci NR SR podporujú zriadenie Slovenského historického ústavu v Ríme

Poslanci podporujú zriadenie Slovenského historického ústavu v Ríme ako verejnoprávnej ustanovizne ukotvenej v zákone. Plénum posunulo do druhého čítania návrh na jeho zriadenie predložený skupinou poslancov Slovenskej národnej strany na čele s Jozefom Rydlom. Národniari chcú zákonom docieliť, aby mal ústav právnu subjektivitu, sídlo v Ríme, vyvíjal riadnu vedecko-výskumnú činnosť a prezentoval jej výsledky v publikáciách vo svetových jazykoch, predovšetkým v taliančine a aspoň občasnou organizáciou medzinárodných konferencií a prezentácií.

Ústav pamäti národa nemá ani po ôsmych rokoch vlastnú budovu

Štát za osem rokov nezabezpečil pre Ústav pamäti národa (ÚPN) priestory, kde by mohol bez problémov vykonávať svoju činnosť. “Hlavným problémom je pretrvávajúce priestorové provizórium, v ktorom ÚPN naďalej pôsobí,” povedal na tlačovej besede 20. decembra 2010 predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan Petranský. Verí, že na budúci rok bude na ÚPN prevedená budova, ktorá umožní zlúčiť všetky zložky ústavu pod jednu strechu. Uľahčí to podľa neho nielen prácu zamestnancov ústavu, ale i komunikáciu a vybavovanie žiadostí podaných verejnosťou.

Vojenský obvod Javorina je po 60 rokoch minulosťou

Na hranici bývalého Vojenského obvodu Javorina v Zaľubici v obci Ľubica sa dnes stretli predstavitelia obcí, urbárskych spoločenstiev a fyzických osôb pochádzajúcich zo zaniknutých obcí, ktorí sa angažovali o zrušenie vojenského obvodu, aby tu prepílili závoru oddeľujúcu rampu. Udialo sa tak po viac ako 20 ročnej snahe bývalých vlastníkov a potomkov obyvateľov zo zaniknutých obcí, ktorých násilne vysťahovali pred 60 rokmi po vytvorení vtedy Vojenského výcvikového priestoru Javorina. „Práve dnes sme sa konečne dočkali vytúženej chvíle a môžeme sa bez obáv vrátiť do svojho rodiska. Vojenský obvod Javorina po 60 rokoch definitívne zaniká,“ povedal pred zhromaždenými predseda Združenia za obnovu obce Ruskinovce Martin Pitoňák. Celý vojenský priestor je tak odteraz prístupný pre všetkých ľudí.

Matica slovenská by mala získať vybraný majetok štátu

8. februára 2005 (SITA) – Na Maticu slovenskú by mal prejsť od 1. júna vybraný majetok štátu. Takýto návrh zákona pripravil poslanec NR SR František Mikloško, dnes sa ním bude zaoberať Legislatívna rada vlády. Na Maticu by mala prejsť podľa návrhu historická II. budova Matice slovenskej na Mudroňovej ulici v Martine, kde sa nachádza prevažná časť správy Matice slovenskej. Matica by tiež mala získať tzv. Beňuškov dom v Martine, administratívnu budovu v Priekope a kaštieľ v Necpaloch.