Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Obnova.sk Fotografia

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.Až do 12. decembra ponúkne denne od 10:00 do 19:00 a v nedeľu do 16:00 prehliadku umeleckých a historických zbierok slovenských múzeí. Predstavia sa však i súkromné galérie a starožitníctva. Okrem zbierok bude na Nostalgii Expo aj prehliadka množstva činností súvisiacich so starostlivosťou a využitím kultúrneho dedičstva, napríklad ochrana pamiatok a reštaurátorstvo. Samostatné expozície budú patriť Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity, Vysokej škole výtvarných umení a Katedre etnológie a kultúrnej antropológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Veľtrh bude tiež miestom na výhodný nákup a porovnanie cien starožitností a výtvarných diel, jeho výstavy budú totiž sčasti predajné. Novinkou tohtoročnej Nostalgie Expo je Aukcia výtvarných diel a starožitností od vystavovateľov, ktorá sa uskutoční v nedeľu o 11:00 v SNM. Prehliadka dražených diel bude počas veľtrhu v expozíciách vystavujúcich starožitníctiev a galérií.

Obnova.sk Fotografia

Súčasťou veľtrhu Nostalgia Expo bude i tento rok bohatý odborný sprievodný program. V rámci neho sa napríklad vo štvrtok od 10:00 koná v SNM seminár o právnej ochrane kultúrneho dedičstva pri jeho vývoze, či ukradnutí. V piatok sa zas bude diskutovať o využití informačných technológií v evidencii zbierok. Súčasťou veľtrhu budú sprievodné výstavy na 3. poschodí Slovenského národného múzea, ktoré budú otvorené denne od 9:00 do 18:00. Návštevníkov múzea tak medzi iným čakajú výstavy o kultúrnych pamiatkach Novohradu, o živote a diele filmového režiséra, etnografa a teatrológa Martina Slivku, ale i o Vysokých Tatrách pred 130 rokmi. V rámci sprievodného programu sa tiež budú premietať ocenené filmy z 13. ročníka bienále medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov a videofilmov o ľudovej kultúre Etnofilm Čadca 2004.

Cieľom organizátora Nostalgie Expo 2004, spoločnosti D&D Studio je okrem spopularizovania slovenského kultúrneho dedičstva aj snaha vytvoriť priestor pre odborníkov. Nostalgia Expo chce aj zmapovať situáciu v ochrane a využívaní kultúrneho dedičstva a pomôcť kultúrnym inštitúciám získať nové zdroje na jeho ochranu a obnovu. Agentúru SITA o podujatí informoval Roman Kuzma z D&D Studio.

(SITA, tm;zd), 0087

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianočná výstava betlehemov z Třebíča v SNM

BRATISLAVA 6. decembra 2004 (SITA) – Putovnú zbierku unikátnych betlehemov z Múzea Vysočiny Třebíč vystavia od štvrtka v bratislavskom Slovenskom národnom múzeu (SNM) na Vajanského nábreží. Výstava je sprievodným podujatím veľtrhu Nostalgia Expo o ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva. Betlehemy z Třebíča už videli v mnohých českých mestách, v Kanade a v Rakúsku. “Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám,” informovala agentúru SITA Renáta Holienčinová zo SNM. Putovná zbierka je rezervovaná na niekoľko rokov dopredu. Na Slovensku ostane do 6. januára.

O vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu – Nostalgia expo 2001

V Dome umenia v Bratislave na Námestí SNP sa v týchto dňoch už tradične stretávajú múzejníci, pamiatkari, historici umenia, reštaurátori, starožitníci a zberatelia starožitností aj umeleckých predmetov. Veľtrh NOSTALGIA expo už získal meno aj istý kredit, preto sme na úvod III. ročníka oslovili Jána Jurkoviča, vedúceho Útvaru pre styk s verejnosťou Slovenského národného múzea, ktorý bol pri vzniku tejto inšpiratívnej myšlienky.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.