Vinári chcú prispieť k obnove stredovekého kláštora

Obrázok k článku

Medzi kamenné múry Kláštoriska v Slovenskom raji v sobotu 18. júla zavítajú významní malokarpatskí vinári, ktorí sa rozhodli podporiť stredovekú pamiatku. Dobrovoľný finančný príspevok od návštevníkov za degustáciu vín venujú aktivistom Kláštoriska, ktorí sa podieľajú na obnove kartuziánskeho kláštora. Ako agentúru SITA informoval spišský archeológ Michal Slivka, podujatie sa uskutoční v čase od 14:00 do 19:00, sprevádzať ho bude hudobná skupina Tatranská muzička Laca Gardošíka.

 

„Na ojedinelú degustáciu v srdci Slovenského raja pozývame zaslúžilých kláštorníkov, ktorí sa na obnove Kláštoriska podieľali, ale aj turistov, ktorí si toto miesto obľúbili a vracajú sa sem znova a znova,“ uvádzajú organizátori podujatia, ktorých spája Malokarpatská vínna cesta. Tá počas roka ponúka viaceré podujatia viazané na činnosti spojené s pestovaním viniča a výrobou vína. Vinári chcú akciou v Slovenskom raji prispieť k nadšeniu ľudí, ktorí sa zapájajú do obnovy stredovekej pamiatky.

 

Na čele aktivistov v Slovenskom raji stojí od roku 1983 archeológ Slivka, ktorý ich každé leto zapája do prác. Dobrovoľníci, ktorí chcú pomôcť pri prácach na Kláštorisku, sa môžu počas leta prihlásiť na jednotlivé turnusy, dokopy je ich osem. Za pomoc získajú ubytovanie a stravu. Kým prvotné práce sú zamerané na čistenie kláštora, opravy či sprevádzanie turistov, ďalšie turnusy sa venujú aj konzervovaniu múrov, špachtľovaniu či výplni muriva. Podľa Slivku je tam práce na celé leto, dobrovoľníci môžu prísť na pár dní i celý týždeň.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články