Vianočná výstava betlehemov z Třebíča v SNM

BRATISLAVA 6. decembra 2004 (SITA) – Putovnú zbierku unikátnych betlehemov z Múzea Vysočiny Třebíč vystavia od štvrtka v bratislavskom Slovenskom národnom múzeu (SNM) na Vajanského nábreží. Výstava je sprievodným podujatím veľtrhu Nostalgia Expo o ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva. Betlehemy z Třebíča už videli v mnohých českých mestách, v Kanade a v Rakúsku. “Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám,” informovala agentúru SITA Renáta Holienčinová zo SNM. Putovná zbierka je rezervovaná na niekoľko rokov dopredu. Na Slovensku ostane do 6. januára.Muzeum Vysočiny Třebíč má vo svojej zbierke asi 80 rôznych betlehemov. Počet sa neustále mení vďaka nákupom alebo darom. SNM vystaví iba osem skrinkových a dva skladacie betlehemy. Pochádzajú z konca 19. a začiatku 20. storočia. Najväčším betlehemom bude skladací betlehem Jaroslava Zimoly (1889 – 1962) s rozmermi 414 x 150 centimetrov. Sú na ňom postavy sv. rodiny, troch kráľov, hudobníkov, anjelov, ale aj zvieratá, stromy, rastliny, jaskyne, zrúcaniny, mestá a hrady.

Šiesty ročník veľtrhu Nostalgia Expo potrvá od 9. do 12. decembra. Denne od 10:00 do 19:00 a v nedeľu do 16:00 ponúkne prehliadku umeleckých a historických zbierok slovenských múzeí. Predstavia sa i súkromné galérie a starožitníctva.

(SITA, ra;zd), 0149

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Betlehemy z Třebíča

Dňa 9.12.2004 v budove na Vajanského nábr. 2 v Bratislave bude sprístupnená (v rámci podujatia Nostalgia expo) výstava betlehemov pochádzajúca z Múzea Vysočiny Třebíč. Túto putovnú výstavu unikátnych betlehemov už mali možnosť vidieť návštevníci múzeí nielen v mnohých mestách na území Českej republiky, ale aj Kanade, v Rakúsku a teraz aj na Slovensku. Ide o mimoriadne obľúbenú výstavu, ktorú múzeum zapožičiava v období Vianoc ale aj mimo nich rôznym múzeám a inštitúciám, a je rezervovaná aj niekoľko rokov dopredu.

Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.

Spišské múzeum predstaví betlehemy zo spišských kostolov

Spišské múzeum v Levoči pripravilo v predvianočnom období IV. ročník Spišských Vianoc. Na výstave v historickej radnici na Námestí Majstra Pavla v Levoči uvidia návštevníci dvadsiatku betlehemov zapožičaných z kostolov stredného a dolného Spiša. Výstava potrvá od 9. do 19. decembra, keďže „betlehemy sa musia na Vianoce vrátiť do kostolov,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková z múzea. Väčšina betlehemov pochádza z 20. storočia, nájdu sa však medzi nimi aj staršie kúsky.

Betlehemy ako ich nepoznáme – výstava v Radoľskom kaštieli

Kaštieľ v kysuckej Radoli je plný vianočných betlehemov, podľa manažérky Kysuckého múzea Lenky Jancovej z rekordných 557 výtvorov návštevníkov výstavy určite uchvátia betlehemy osadené v šupke z cibule, v cesnaku, orechu, mušli či žiarovke. Absolútnym vystaveným unikátom je betlehem osadený v zrniečku čierneho korenia, ten má rozmery len 0,6 krát 0,6 milimetra. Všetky betlehemy sú od jedného autora- Jozefa Práznovského, ktorý sa do Slovenskej knihy rekordov dostal ako autor najväčšieho počtu vlastnoručne vyrobených betlehemov. Výstavu „Betlehemy ako ich nepoznáme“ si môžu návštevníci Radoľského kaštieľa pozrieť do konca januára 2011.

SBM – Vianočná výstava

(25.11. 2004 – 30.1. 2005)
Starý zámok,
otvorené pondelok – piatok 8.00 – 16.00
Vianočná výstava je tradičným podujatím, ktoré pripravuje Slovenské banské múzeum v priestoroch Starého zámku vždy z príležitosti blížiacich sa Vianoc.