Vedcom sa podarilo objaviť doteraz neznámy jazyk

Vo vzdialenej oblasti Indie sa vedcom podarilo objaviť neznámy jazyk. Nazýva sa Koro a zdá sa, že je odlišný od iných jazykov z rodiny, do ktorej patrí. Podľa vedcov však je ohrozený. Jazyk Koro objavil tím jazykovedcov počas expedície v severovýchodnej Indii Arunáčalpradéš. Výskumníci hľadali iné dva málo známe jazyky, ktorými sa hovorí len v malej oblasti. Keď tieto jazyky nahrávali a počúvali, objavili tretí, ktorý bol pre nich úplne nový. “Nemuseli sme zájsť ďaleko v našom zozname slov, kým sme si uvedomili, že je extrémne odlišný v každom možnom smere,” uviedol jeden z vedúcich expedície David Harrison. Jazykovedci nahrali tisícky slov a zistili, že Koro sa od iných jazykov v oblasti skutočne odlišoval.


Koro patrí do rodiny približne 150 tibetsko-barmských jazykov, ktorými sa hovorí v Indii. Vedci však v spomínanej skupine nenašli žiadne iné jazyky, ktoré by sa mu podobali. Predpokladá sa, že približne polovica z 6 909 známych jazykov na svete je v ohrození. To je aj prípad jazyka Koro, ktorý sa nezachoval v písomnej forme, prenáša sa len ústnym podaním a v súčasnosti ním hovorí len približne 800 až 1 200 ľuďmi. Tím sa plánuje na budúci mesiac vrátiť do Indie, aby mohol vo výskume spomínaného jazyka pokračovať. Vedci sa chcú dozvedieť viac o jeho pôvode a o tom, ako je možné, že až doteraz sa o ňom nevedelo.  


Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci po prvý raz našli pohrebné plátno z čias Ježiša Krista

Vedcom a archeológom sa v jednej jeruzalemskej hrobke po prvý raz podarilo objaviť kusy pohrebného plátna z obdobia, keď žil Ježiš Kristus. Výskumníci z Hebrejskej univerzity spolu s inštitúciami v Kanade a Spojených štátoch uviedli, že plátno je veľmi odlišné od kontroverzného Turínskeho plátna, ktoré bolo podľa niektorých ľudí Kristovým pohrebným odevom. Novonájdené plátno má podľa vedcov jednoduchšie tkanivo ako Turínske.