Vavrišovo: Múzeum bude atrakciou kultúrneho turizmu pod Tatrami

Múzeum bitky pri Vavrišove otvorili v piatok 29. októbra 2010 vo Vavrišove v okrese Liptovský Mikuláš. Malo by sa stať jedinečnou atrakciou kultúrneho turizmu v podhorí Západných Tatier. Pre agentúru SITA to uviedla Jana Benková z obecného úradu. „Realizácia múzea je súčasťou väčšieho projektu, v rámci ktorého sa konali dva ročníky podujatia Bitka pri Vavrišove, postavili pamätník pri obecnom úrade či vydali zborník dejín obce. Na múzeum sme získali 235-tisíc € z eurofondov,“ uviedla.


Budova sa nachádza autenticky medzi historickými stavbami humien, reprezentujúcich tradičnú ľudovú výstavbu horného Liptova. „Expozícia prezentuje regionálnu históriu Liptova v 18. storočí. Postupne sa bude dopĺňať artefaktmi z bitky, obrazovými ukážkami a dobovými predmetmi. Dotvárajú ju figuríny vojakov v uniformách, historická plastická mapa a fotografie z jednotlivých ročníkov rekonštrukcie bitky. Súčasťou je vyhliadková veža na hrebene Západných Tatier a majestátny Kriváň.“


Zameranie múzea je jediným svojho druhu na Slovensku. „Vytvorili sme jedinečný produkt pre návštevníka vyhľadávajúceho kultúrny turizmus a autentický zážitok. Pre maďarskú klientelu bude silným motívom k návšteve osobnosť Františka II. Rákocziho v spojení s bitkou. Priestor je aj pre školy a zážitkovú výučbu histórie,“ vymenovala.


Múzeum bude zatiaľ do konca roka návštevníkom prístupné na požiadanie zamestnancami obecného úradu. Vstupné je dobrovoľné. „Po schválení organizačnej štruktúry a vytvorenia finančného krytia oznámime prevádzkovú dobu a výšku vstupného,“ dodala Benková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pre žiakov aj návštevníkov otvorili Izbicu ľudových tradícií

V základnej škole v Ludrovej v okrese Ružomberok sprístupnili Izbicu ľudových tradícií. Pozrieť si ju môžu aj návštevníci obce na severozápadnom okraji Nízkych Tatier. Pre agentúru SITA to potvrdila riaditeľka školy Soňa Firicová. „Izbica vznikla spoločným úsilím žiakov školy a obyvateľov obce, ktorí jednotlivé artefakty priniesli bez nároku na odmenu. Podpory sa nám dostalo od obecného úradu, poľnohospodárskeho družstva a dotáciu 600 € sme získali z Konta Orange. Súčasťou izbice je kuchyňa z 19. storočia s dobovým zariadením a riadom. Doplnená je obrazmi, truhlicami, sochami, kolovrátkom či figurínou v kroji,“ vymenovala.

Vlastivedné múzeum v Galante oslavuje štyridsiatku

Vlastivedné múzeum v Galante v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ múzea Jozef Keppert, za celú dobu existencie sa im podarilo zhromaždiť viac ako 20-tisíc zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú históriu a ľudovú kultúru okresu Galanta. Prevažná časť je súčasťou etnologickej zbierky, obsahuje napríklad ľudový odev či náradie, najmä z galantského regiónu. Ďalšie predmety sú zaradené do historickej, umeleckej a archeologickej zbierky. Mnohé zbierkové rarity však ešte len čakajú na reštaurovanie. Súčasťou osláv 40. výročia bude aj výstava, ktorú otvoria 10. novembra. Návštevníkom ponúkne výber toho najlepšieho zo zbierok múzea. “Verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť napríklad predmety nájdené pri archeologickom výskume v Gáni,” uviedol Keppert.