Vatikánsky archív: Nález udania Galileia pre teóriu o atómoch

KP / TK KBS, marec 2001 – Senzáciu vzbudil v Taliansku nález spisu vo vatikánskom tajnom archíve, ktorý priniesol nové poznatky o odsúdení talianskeho prírodovedca Galilea Galileiho (15. 2. 1564 – 8. 1. 1642). Objavené udanie podporuje z historického výskumu už dlhšie známu tézu, že Galileia odsúdila inkvizícia menej pre jeho prírodovedecké pozorovania a skôr pre filozoficko-teologické odchýlky.Podľa správ talianskej tlače objavil španielsky historik Mariano Artigas vo vatikánskom archíve anonymné udanie, v ktorom bol Galilei už v roku 1628, teda päť rokov pred svojím definitívnym odsúdením, obvinený, že šíri mylné teologické náuky.

V liste dlhom jeden a pol stránky neznámy udavač uvádza, že Galilei vo svojom diele Il Saggiatore (Kontrolór so zlatou váhou) z roku 1623 prezentuje mylnú náuku o „atomizme“. Táto teória známa už z klasickej antiky je predchodcom neskorších teórií atómovej fyziky. Atomizmus protirečil učeniu Aristotela o hmote, na ktorom boli vybudované dôležité cirkevné dogmy ako náuka o premenení chleba a vína pri Eucharistii (transsubstanciácia).

Zdroj: http://www.ecav.sk/info/spravodajstvo/2001/tlac-2001-03-26-d.htm

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prví destilovali mnísi

Práca, 16. 11. 2001 – V Leningrade – teda teraz už opäť v Sankt Peterburgu – sa nachádza prvé múzeum vodky na ruskom území. Nápad skrsol v hlave jedného kožného lekára, ktorý sa zveril so zámerom istému jazykovedcovi a napokon našli podporu aj zo strany orgánov mesta.