V utorok súd vynesie verdikt nad exšéfom SIS v kauze Triptych

Obnova.sk Fotografia

BRATISLAVA 24. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 vynesie v utorok o 14:30 verdikt v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov, v ktorej je bývalý šéf SIS Ivan L. obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Súd sa prípadom zaoberal od januára 2004.
V piatok si súd vypočul záverečné reči prokurátorky, obhajoby a obžalovaného. Prokurátorka navrhla súdu, aby Ivana L. uznal za vinného a vymeral mu trest na dolnej hranici trestnej sadzby, teda tri roky. Obhajcovia Ivana L. naopak tvrdili, že ich mandant je nevinný a nedopustil sa žiadneho trestného činu.Obžalobu, ktorá podľa nich vznikla na politickú objednávku, považujú za vykonštruovanú, nepravdivú a protirečivú. Podľa advokáta Štefana Ondriša nemá oporu v dokazovaní z prípravného konania a prokuratúra sa snažila o selektívny výber dôkazov. V záverečnej reči uviedol, že Ivan L. sa nedopustil zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pred súdom sa podľa neho nepodarilo preukázať, že schválil finančné prostriedky zo SIS s úmyslom spôsobiť niekomu škodu alebo sa obohatiť. Peniaze boli vyčlenené výsostne na materiálno-technické zabezpečenie spravodajskej akcie na záchranu renesančného obrazu Triptych, tvrdí advokát.
Vyše dvoch hodín hovoril pred súdom aj obžalovaný. Niekoľkokrát skonštatoval, že jeho advokátom sa podarilo pred súdom dokázať jeho nevinu. Kritizoval prácu prokuratúry, ktorej sa podľa jeho názoru nepodarilo zabezpečiť ani jeden dôkaz proti nemu. Vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že je hrdý na seba aj na všetkých príslušníkov SIS a polície, ktorí sa zúčastnili na akcii na záchranu Triptychu Klaňanie troch kráľov. Zdôraznil, že žiaden trestný čin v tejto súvislosti nespáchal a aj dnes by za rovnakých okolností vyčlenil peniaze na takúto akciu.

Obnova.sk Fotografia

Kauza Triptych, v ktorej bol pôvodne obžalovaný aj dnes už zosnulý exnámestník SIS Jaroslav Svěchota, sa začala v roku 1995. V tom čase Rímskokatolícky biskupský úrad v Banskej Bystrici predával renesančné výtvarné dielo Klaňanie Troch kráľov. O dielo prejavil záujem muž, ktorý sa predstavil ako švajčiarsky štátny príslušník Thomas J. Grabner. Neskôr vysvitlo, že Grabner nebol Švajčiar, ale nastrčená osoba z kruhov tajnej služby. Údajne mal vyprovokovať spravodajskú hru proti tamojšiemu diecéznemu biskupovi Rudolfovi Balážovi, ktorý sa verejne zastal prezidenta Michala Kováča, keď mu koaličná väčšina v parlamente vyslovila nedôveru. Použitie peňazí na fingovanú kúpu podľa vyšetrovateľa odsúhlasil vtedajší riaditeľ tajnej služby Ivan L.

Foto: archiv
(SITA, kn;zd), 200501240210

© 2005, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.

V kauze Triptych pred súdom vypovedajú svedkovia

ARCHÍV, BRATISLAVA 16. septembra (SITA) – Výpoveďami troch svedkov dnes na Okresnom súde Bratislava 3 pokračuje pojednávanie v kauze Triptych – Klaňania sa troch kráľov, v ktorej sú obžalovaní bývalý šéf SIS Ivan L. a jeho prvý námestník Jaroslav S. zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

CHMEL: Pri rozdeľovaní štátnych peňazí sú politické tlaky

Tlaky podľa R. Chmela na rozdelenie peňazí neboli centrálne, ale z regionálnych štruktúr a to nielen z prostredia ANO
26. januára 2005 (SITA) – Existenciu politických tlakov na rozhodovanie pri rozdeľovaní štátnych peňazí z projektu Obnovme si svoj dom dnes priznal minister kultúry Rudolf Chmel. “Nie je to len pri tomto programe, ale aj pri ďalších programoch grantových systémov,” uviedol dnes Chmel pred novinármi.