V Trnave postavia novú severnú vežu na stredovekých základoch

Obrázok k článku

Na pôvodných základoch stredovekej veže v historickom opevnení Trnavy postaví spoločnosť North tower novú severnú vežu. Základy odkryl prebiehajúci archeologický prieskum. Jeho úlohou je podľa archeológa Ondreja Žaára okrem odhalenia základov zistiť aj tvar a hĺbku priekopy, ktorá bola v minulosti pri hradbách.

 

Súčasťou archeologických prác je rozoberanie zvyškov domu, ktorý stál na základoch pôvodnej veže. Podľa Žaára išlo o dom z dvadsiateho storočia, ktorý však bol postavený z ručne robených tehál severnej veže. Podľa odkrytých základov bola severná veža na východnej strane viac vysunutá od hradieb, ako neskôr postavený dom. Investor projekt veže prispôsobí pôvodným základom z kameňa. Pri výstavbe má použiť staré tehly alebo tehly vyrobené pôvodnou technológiou. Majiteľ North tower Miroslav Marcian chce aspoň časť základov prekryť sklom a ukázať budúcim návštevníkom veže, ku ktorej bude pristavený aj malý želiarsky domček. ,,Bude záležať na vyjadreniach archeológov a statika, do akej miery bude možné ukázať pôvodné základy, teda niečo z najstaršej histórie Trnavy,“ povedal Marcian. Archeológom dáva poriadne zabrať dnes už neexistujúca priekopa, pri ktorej chcú zistiť jej pôvodný tvar a hĺbku. Aj keď sa pri výkope sond dostali už tri metre pod súčasný povrch terénu, zatiaľ sa stále nedostali na pôvodné dno.

 

North tower postaví vežu na vlastné náklady, potom ju za jedno euro predá mestu. Priestory dostane vzápätí na 30 rokov do prenájmu za symbolické nájomné. Investor okrem toho získal pozemok na výstavbu polyfunkčného objektu za historickými hradbami. Vo veži bude kaviareň, prípadne vinotéka, na jej vrchu bude terasa s výhľadom na historickú časť Trnavy.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Budované bolo od 13. storočia, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby už desaťročia priebežne obnovuje. V posledných rokoch investovala státisíce eur z eurofondov do najviac poškodenej severnej časti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články