V Trnave našli pravdepodobne najstarší stredoveký nález

Pri archeologickom výskume na Kapitulskej ulici v Trnave našli pravdepodobne najstarší stredoveký nález na území mesta. Ide o keramickú nádobu, ktorá môže pochádzať zo siedmeho storočia. „Nález môžeme datovať do rozmedzia siedmeho až deviateho storočia. Keramika, akú sme našli, sa však objavuje už v siedmom storočí. Typologicky je archaická, aj ostatné črepy ukazujú na to, že by mala patriť do druhej polovice siedmeho storočia,“ uviedol pre agentúru SITA archeológ Július Vavák z Malokarpatského múzea v Pezinku. „Je to doklad slovanského osídlenia, trošku staršieho ako sme doteraz poznali. Doteraz najstaršie nálezy v Trnave totiž pochádzajú z obdobia Veľkej Moravy,“ dodal Vavák. Pod jeho vedením na výskume pracujú študenti archeológie Trnavskej univerzity aj Univerzity Komenského v Bratislave. Výskum trvá s prestávkami už približne rok. Ukončiť by ho mali v auguste.
Nádobu objavili v zásobnej jame – v jednom zo 110 objektov, ktoré doteraz odkryli. „Objekty sú prevažne zásobné jamy, ale aj žumpy. Našli sme v nich staré mince, hroty šípov, jazdecké ostrohy či bronzové krúžkové brnenie,“ skonštatoval Vavák. Tie najzaujímavejšie nálezy objavili podľa neho až v tomto roku. „Táto lokalita je veľmi bohatá na nálezy. Čakali sme, že ich tu bude dosť, ale nie až v takom množstve,“ dodal. Nálezy po ukončení výskumu plánujú vystaviť v Malokarpatskom múzeu v Pezinku alebo v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. V Trnave našli pravdepodobne najstarší stredoveký nález

    Hanba zapadoslovenskeho muzea, ktore sa po desatrocia mohlo pysit kvalitnymi archeologmi a hanba TTSK, ze archeologicky vyskum v Trnave robia cezpolni.

Comments are closed.