V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.

Chmelík začal knihy vydávané Trnavskou univerzitou zbierať v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. ,,Vtedy v Trnave otvorili antikvariát, staré knihy sa v ňom dali kúpiť za 10 – 15 korún. Trh s takýmito knihami funguje aj dnes, či už v antikvariátoch alebo na internete, ale k cenám treba prirátať aspoň dve nuly,“ poznamenal pedagóg fakulty zdravotníctva a sociálnej práce obnovenej univerzity. Historická Trnavská univerzita vydávala podľa Chmelíka v knižnej podobe predovšetkým prednášky všetkých profesorov jednotlivých fakúlt, ale aj rôzne príležitostné tlačoviny. Z celkovej produkcie tlačiarne vyše 3300 kníh je len asi 350 písaných v slovenčine.


Výstava vo vstupných priestoroch Trnavskej univerzity vznikla v spolupráci s s Galériou Jána Koniarka pri príležitosti 375. výročia Trnavskej univerzity.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rok 2010 bude Rokom Trnavskej univerzity

Mesto Trnava vyhlásilo rok 2010 za Rok Trnavskej univerzity, ktorá si pripomína 375 rokov od založenia pôvodnej univerzity. Primátor Štefan Bošnák skonštatoval, že jedna z prvých univerzít vo vtedajšom Uhorsku výrazne ovplyvnila dianie v meste. “Historická skutočnosť, že tu 142 rokov bola univerzita zvýraznila význam Trnavy v celej Európe,” uviedol Bošnák. Aj preto je podľa neho mesto pripravené participovať na pripravovaných oslavách výročia.