V Trnave chcú nanovo postaviť časti zaniknutých stredovekých hradieb

Obrázok k článku

Trnava vytiahne spod zeme stredoveký barbakan, ktorý bol súčasťou mestského opevnenia pri dávno zaniknutej Dolnej bráne. Prezentácia barbakanu pripomenie bohatú históriu mesta, zároveň si však vyžiada trvalú zmenu dopravnej situácie pri budove okresného súdu. Archeologický výskum v lokalite pred začiatkom pešej zóny je naplánovaný už na október. Dolná brána s barbakanom sú zakreslené na vedute z roku 1800, krátko nato však boli zbúrané.

 

“Veľmi veľa si sľubujem od tejto lokality. Dá sa z nej veľa vyťažiť pre turizmus a pre celkový charakter mesta. Bude to vlastne úplne nový nástupný bod do centra,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka. Prezentovaná bude podľa neho aj Dolná brána, do akej miery, necháva na odborníkov. Pozostatky Dolnej brány a renesančného barbakanu sú už celé desaťročia schované pod zemou a zaliate asfaltom. Našli ich pri arecheologickom výskume pred rokom, v najbližších dňoch má výskum pokračovať. Bročka chce vytiahnuť nad terén zaniknuté stredoveké hradby aj v areáli mestského amfiteátra, kde momentálne dokončuje archeologický výskum Mestský ústav ochrany pamiatok Bratislava. Hradby budú zrejme prezentované len do výšky niekoľkých desiatok centimetrov, rozhodnutie aj v tomto prípade primátor nechá na odborníkov, ktorí budú pripravovať projekt. Podľa Bročku by sa však mal zmeniť celý priestor amfiteátra tak, aby dostal prírodnejší charakter.

 

Do opevnenia Trnavy sa vráti aj severná veža, ktorú začína stavať súkromný investor. Staronovú vežu chce využívať ako kaviareň, prípadne vinotéku, na jej vrchu bude terasa s výhľadom na historickú časť mesta.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Budované bolo od 13. storočia, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby už desaťročia priebežne obnovuje. V posledných rokoch investovala státisíce eur z eurofondov do najviac poškodenej severnej časti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články