V suteréne Starej radnice sa začína archeologický výskum

V Starej radnici v Bratislave, ktorú čaká približne dvojročná rekonštrukcia, sa začína archeologický výskum. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Mestského múzea Bratislavy Peter Hyross.

V suteréne najstaršej budovy v meste sa preto už niekoľko dní rozbíjajú podlahy. “Dúfame, že nájdeme opäť zaujímavé nálezy, ktoré nám priblížia dejiny hlavného mesta,” povedal Hyross. Podľa neho je rekonštrukcia priestorov už nevyhnutná. Už niekoľkokrát spôsobili nemalé problémy inžinierske siete, ktoré často pochádzajú z medzivojnového obdobia. “Najzávažnejší problém bol v roku 1997, kedy prasklo vodovodné potrubie v suteréne. Ten bol celý zatopený do výšky 50 až 60 centimetrov. Bola to jedna katastrofa pre múzeum a jeho zbierky,” povedal Hyross.



Búracie práce prebiehajú súbežne aj na nádvorí, kde sa nachádzal depozit zbierok skla, porcelánu a keramiky. Aj tieto priestory čaká archeologický výskum. Zatvorená je už tiež expozícia dejín mesta, ktorá v nezmenenej podobe fungovala takmer 30 rokov. Hyross predpokladá, že obnovená Stará radnica by mohla byť opäť prístupná verejnosti v auguste alebo septembri 2010. Termín otvorenia by však mohli posunúť významné archeologické nálezy, tie by si vyžiadali prepracovanie projektov. Predbežné náklady na rekonštrukciu sa zatiaľ odhadujú na viac ako 200 miliónov korún (6 638 784 €), vyčlení ich mesto zo svojho rozpočtu.



Po rekonštrukcii by malo byť verejnosti prístupných viac priestorov v Starej radnici. Návštevníci sa dostanú do viacerých miestností v suteréne, ktoré boli dlhý čas zatvorené. V týchto priestoroch ako aj v niektorých priestoroch na prvom poschodí by sa mala nachádzať spomínaná expozícia dejín mesta. Sprístupnené budú aj trakty kinosál, predsália či dve miestnosti vo veži Starej radnice. Zväčšiť by sa mali aj výstavné priestory pre krátkodobé vlastné alebo prevzaté výstavy. Nachádzať by sa tu mala taktiež knižnica Múzea mesta Bratislavy. Hyross zároveň upozornil, že po rekonštrukcii sa tu už depozity múzea nachádzať nebudú. Podľa neho sú tieto priestory “v skvoste Bratislavy” lukratívne na to, aby tu boli umiestnené tieto zbierky. Pre niektoré z nich sa preto pripravujú úplne nové priestory.



Rekonštrukcia Starej radnice je druhou etapou komplexnej a generálnej rekonštrukcie celého komplexu Starej radnice a Aponnyiho paláca. Ten po niekoľkoročnej rekonštrukcii za 150 miliónov korún (4 979 088 €)slávnostne otvorili 27. apríla tohto roka.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.

Najakútnejší problém Múzea mesta Bratislavy

Najväčším problémom, s ktorým sa už dlhší čas borí Múzeum mesta Bratislavy, je zatápanie depozitu nábytku v bratislavskej Dúbravke. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ múzea Peter Hyross. “Najakútnejší problém, čo sa uloženia zbierkových predmetov týka, rieši múzeum v Dúbravčiciach. Tam má dve haly s historickým nábytkom, pričom do jednej z nich veľmi intenzívne zateká,” povedal Hyross. Múzeum podľa neho v rámci svojich “skromných finančných možností” tmelilo a odstránilo najhoršie a najakútnejšie nedostatky. Do akej miery sa múzeu podarilo problém aspoň čiastočne vyriešiť, sa podľa Hyrossa ukáže až po roztopení snehu.

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.