V Spišskom múzeu sa bude hovoriť o Thurzovcoch

POPRAD/LEVOČA 24. októbra 2001 (SITA) – Spišské múzeum v Levoči pripravilo na štvrtok už štvrtú prednášku z cyklu Pohľady do minulosti. Na tému Levočskí Thurzovci do polovice 16. storočia bude v historickej levočskej Radnici bude prednášať známy historik a najväčší slovenský odborník a znalec problematiky Thurzovcov a Fuggerovcov Marián Skladaný. Cyklom prednášok Pohľady do minulosti chce Spišské múzeum bezprostrednejšie oslovovať poslucháčov, sprostredkovať im históriu a pýtať sa na ich názory.Prvá prednáška bola venovaná významnej slovenskej kultúrnej a náboženskej osobnosti, bývalému dlhoročnému levočskému dekanovi Štefanovi Klubertovi, ktorý sa zaslúžil o reštaurovanie hlavného oltára farského kostola v Levoči, najznámejšieho diela Majstra Pavla z Levoče. Prednášateľom bol terajší levočský dekan František Dlugoš. Druhá prednáška bola venovaná kronikám a kronikárom Levoče. Tento pohľad do minulosti sprostredkoval historik a archivár Ivan Chalupecký. Ďalšia prednáška bola venovaná dejinám Kežmarku. Historička a spisovateľka Nora Barathova v tejto prednáške pripomenula dôležité udalosti z dejín Kežmarku a sústredila sa najmä na známu storočnú vojnu medzi Levočou a Kežmarkom, ktorú obidve mestá viedli kvôli právu skladu.
Plánovaná je ešte aj prednáška o osobnosti Majstra Pavla z Levoče a bude poslednou kultúrnou akciou pripravenou v rámci Dni Majstra Pavla z Levoče. Agentúru SITA informovala riaditeľka Spišského múzea Mária Novotná.

(SITA, ro;pu), 0080

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pohľad do minulosti na Majstra Pavla

POPRAD 12. decembra 2001 (SITA) – Spišské múzeum v Levoči pripravilo na sobotu ďalšiu prednášku z cyklu Pohľady do minulosti pod názvom Kto bol Majster Pavol z Levoče. Piaty pohľad do minulosti priblíži osobnosť umelca, ktorého dielo oslovuje ľudí po stáročia, umelca, ktorého si Slováci zvolili za najvýznamnejšiu osobnosť milénia. Piaty pohľad do minulosti umožní slovenský historik a archivár Ivan Chalupecký.

Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne.

Majster Pavol z Levoče

Slovenské národné múzeum Vás pozýva na výstavu na Bratislavský hrad do SNM-Historického múzea
Výstava Majstra Pavla na Bratislavskom hrade predstavuje jeho najvýznamnejšie diela prostredníctvom faksimilných kópií, ktoré okrem kópií troch monumentálnych sôch z hlavného oltára farského kostola v Levoči, tvoria základ stálej expozície Majstra Pavla v Levoči.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.