V sobotu sa začína na Spišskom hrade letná sezóna

Ako vyhnať neduhy z tela – to je nová expozícia, ktorú pripravilo Spišské múzeum na novú letnú turistickú sezónu na Spišskom hrade. Letnú sezónu slávnostne otvoria v túto sobotu popoludní na dolnom nádvorí hradu. Na Spišský hrad zavíta hradný pán v sprievode rytierov, ktorí návštevníkom predvedú rytierske súboje. Návštevníci novej expozície sa budú môcť oboznámiť s očistou tela a šatstva v minulosti ako aj s metódami ľudového liečiteľstva v histórii. V deň otvorenia letnej sezóny na Spišskom hrade budú môcť návštevníci v hradnej kuchyni ochutnať, ako chutí história. Pracovníci Spišského múzea budú počas celého dňa pripravovať sladké a slané pečivo podľa dobových receptov. Po zotmení sa môžu záujemcovia zúčastniť na prvej nočnej prehliadke hradu v tomto roku.

Od nadchádzajúcej letnej sezóny bude prehliadka expozícií na Spišskom hrade možná len v sprievode lektora alebo s audiosprievodcom. Dôvodom je podľa Dáše Uharčekovej-Pavúkovej zo Spišského múzea v Levoči „zvýšenie bezpečnosti a ochrana exponátov.“ Vstupné na hrad v sprievode lektora stojí päť eur, s audiosprievodcom štyri eurá.

Spišský hrad patrí k najnavštevovanejším kultúrnym pamiatkam na Slovensku. Jeho bránami prešlo vlani 186 757 návštevníkov. Oproti roku 2007 je to o 18 597 viac návštevníkov. Všetky expozície Spišského múzea v Levoči – historickú radnicu, Dom Majstra Pavla a expozíciu Výtvarná kultúra na Spiši a Národnú kultúrnu pamiatku Spišský hrad navštívili vlani spolu 215 435 návštevníkov. Je to najviac od roku 1990.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Cez víkend bude na Spišskom Hrade nočný hororový program

LEVOČA 23. júna 2004 (SITA) – Nočný hororový program Dracula uvedie cez víkend sériu podujatí na Spišskom hrade, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči na spestrenie expozície počas letnej turistickej sezóny. Na najväčšom slovenskom hrade sa predstaví Skupina historických scén Locus. Program bude súčasťou nočnej prehliadky Spišského hradu v piatok a sobotu so začiatkom o 21:00. Hrad bude počas nočného vystúpenia skupiny Locus osvetlený len fakľami. Po vystúpení potom opäť zapnú nočné osvetlenie. Agentúru SITA informoval manažér kultúrnych aktivít Spišského múzea Ľuboš Petruška. Skupina Locus bude na hrade vystupovať aj počas dňa.