V SNM otvorili výstavu o histórii Turkov na Slovensku

Turci na Slovensku je názov novej výstavy v Slovenskom národnom múzeu, ktorá prezentuje turecké pamiatky zo zbierok viacerých múzeí na Slovensku. Výstava približuje návštevníkom vyše 150-ročnú históriu Turkov na Slovensku, ktorá začala bitkou pri Moháči. Turecké výboje zanechali v dejinách nášho územia nezmazateľnú stopu. Turci po víťaznej bitke pri Moháči v roku 1526 na dlhšie obdobie ovplyvnili dejiny Európy a predovšetkým nášho územia.

Fiľakovský hrad sa v rokoch 1554-1593 stal sídlom sandžaku – správneho kraja Osmanskej ríše. Na výstave Turci na Slovensku sa preto objavia aj predmety z Fiľakovského hradu a z archeologického výskumu zaniknutého tureckého hradu Sobôtka pri Rimavskej Sobote. Turecký svietnik, komorové kachlice, poháre, medené misy, kalamár s arabským nápisom, „findža“ na kávu alebo fajky dokladajú každodenný život v mieri tureckých vojakov na našom území. Zaujímavosťou je drevená píšťala, ktorú darovali Turci obyvateľom Rimavskej Soboty za záchranu svojho tureckého veliteľa pred cisárskymi vojskami. Tóny píšťalky odvtedy ochraňovali mesto pred tureckými vpádmi.


Návštevníci výstavy môžu vidieť zbrane, výzbroj a zástavy tureckých vojenských oddielov, orientálny záves z mešity s nápisom z Koránu, originálny turecký stan. Výstavu dopĺňajú texty – zápisky z ciest slávneho tureckého cestovateľa zo 17. storočia Evlijá Čelebiho z jeho desaťzväzkovej Knihy cestovania.


Pre školské skupiny sú k výstave pripravené rôzne vzdelávacie programy a lektorské prehliadky, na ktoré je potrebné sa vopred objednať. Návštevníci si môžu výstavu Turci na Slovensku pozrieť v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží 2 v Bratislave denne okrem pondelka. Trvanie výstavy od 19. marca do 13. júna 2010.


Agentúru SITA informovala Jana Huttanová zo SNM.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tureckí umelci budú tvoriť pred návštevníkmi SNM

Tureckí autori diel sprístupnených v bratislavskom SNM ponúkajú návštevníkom možnosť pozrieť sa na proces ich vzniku priamo v expozícii: BRATISLAVA 17. júna 2004 (SITA) – Diela dvoch významných tureckých umelcov, Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila predstavuje od dnes až do 24. júna Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Výstavu Tradičné turecké umenie nájdu záujemcovia o na Slovensku bežne nedostupnú orientálnu kultúru v expozíciách múzea na Vajanského nábreží 2. Zaujímavosťou je, že tureckí výtvarníci budú priamo na výstave tvoriť umelecké diela.

V Sobôtke chcú obnoviť zvyšky tureckého hradu

V Sobôtke pri Rimavskej Sobote sa v tomto roku plánuje so začatím obnovy zvyškov najsevernejšej tureckej pevnosti z obdobia Osmanskej ríše. Z nevyužitého a zarasteného pozemku, na ktorom je množstvo čiernych skládok, chcú v priebehu troch rokov rimavskosobotskí zanietenci vytvoriť prvý archeopark na Slovensku a voľnočasový priestor pre všetky generácie. Tento zámer v stredu odobrili aj poslanci mestského zastupiteľstva, keď odsúhlasili dlhodobý nájom pozemku pre Občianske združenie (OZ) Fundament.