V Prešove pamiatkári reštaurujú historickú radničnú bránu

Obrázok k článku

Vstup do prešovskej radnice má provizórnu podobu. Z budovy mestského úradu totiž na zhruba dva mesiace odstránili pôvodné radničné dvere a nahradili ich dočasnými, lebo historická brána sa reštauruje, informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová.

 

Reštaurovanie vstupnej brány radničnej budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, sa vykonáva na základe podmienok Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Prešove. „Prinavrátiť sa im má ´glanc´ i dôstojnosť hodná budovy zo 16. storočia,“ uviedla hovorkyňa. Na radničnej bráne bude zachovaná drevená výplň, brána bude obnovená, zámka sa zrepasuje a kľučky a štítky budú zachované. Dodávateľom prác je Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, pracovisko Levoča. Zahŕňajú demontáž existujúcej brány, výrobu a osadenie dočasnej brány na mieru, umelecko-remeselné ošetrenie drevených prvkov brány, skla, zámky, kľučiek a štítkov ako aj opätovnú montáž pôvodnej historickej brány vrátane potrebných kamenárskych a stavebných úprav. „V cene sú okrem týchto odborných reštaurátorských prác zahrnuté aj náklady na materiál, réžiu, odvody do fondov i stavebné práce súvisiace s umelecko-remeselnými prácami,“ dodala Kmetóny-Gazdová. Práce za 8 526 eur by mali trvať približne dva mesiace.

 

Budova súčasnej radnice v centre mesta bola v stredoveku honosným meštianskym domom. Po neskorších prestavbách sa z pôvodnej podoby dodnes zachovali klenby a viaceré renesančné ostenia. Dôkladná prestavba nasledovala po požiari roku 1768. Ukončená bola v roku 1788, keď dostala budova neskorobarokovú podobu s typickým priečelím s vysokými oknami a balkónom. Posledná prestavba bola po veľkom požiari roku 1887. Vtedy bolo nadstavené druhé poschodie a v novobarokovom duchu sa upravila strecha budovy. Od roku 1945 sídlil v budove mestský národný výbor, po roku 1990 mestský úrad. V roku 1961 bola radnica zapísaná do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Prípadná alternatíva výmeny vstupnej brány do objektu radnice je preto podľa rozhodnutia KPÚ z „hľadiska záujmov chránených pamiatkovým zákonom neprípustná“.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články