V Prahe sa začalo s odkrývaním hrobky Tycha Braheho

V Prahe sa v pondelok 15. novembra 2010 začalo s otváraním hrobky dánskeho astronóma Tycha Braheho v centre Starého mesta. Cieľom je objasnenie príčiny smrti stredovekého pozorovateľa hviezdnej oblohy.

Podľa niektorých indícií nemusel zomrieť na následky choroby obličiek alebo otravy ortuťou pri svojich experimentov, ako sa doteraz predpokladalo, ale mohol byť otrávený aj na pokyn dánskeho kráľa Kristiána IV. “Pokiaľ sa vo vlasoch objaví miesto s vysokým obsahom arzénu, mohli astronóma otráviť. V tíme sú ľudia z Ústavu jadrovej fyziky aj z chemického ústavu Akadémie vied, tí nám snáď odpovedia na naše otázky,” vyjadril sa pre spravodajský portál iDnes.cz Zdeněk Dragoun z českého Národného pamiatkového ústavu.


Vedci už zdvihli žulový náhrobok s menom astronóma, pod ktorou je zemina a tehlová vrstva. Najprv dnu poputuje sonda s kamerou, ktorá má zistiť, ako to v hrobke vyzerá. Keď sa archeológom podarí vyzdvihnúť schránku s ostatkami, odvezú ju do antropologického depozitára Národného múzea a tam ju otvoria. Vzorky sa budú skúmať pravdepodobne do štvrtka a v piatok pozostatky vrátia do Kostola Matky Božej pred Týnom, kde sa pri tej príležitosti bude slúžiť omša. Podľa Dragouna by výsledky mali byť známe niekedy v januári. Naposledy mali vedci k ostatkom prístup v roku 1901, kedy sa hrobka prvýkrát otvorila.


Tycho Brahe sa narodil v Dánsku a pôsobil na dvore cisára Rudolfa II. Habsburského. Známym sa stal najmä svojou teóriou, podľa ktorej je síce Zem stredom vesmíru, obieha však okolo nej len Slnko a Mesiac. Všetky ostatné planéty obiehajú podľa neho okolo Slnka.


Informácia pochádza z webovej stránky www.idnes.cz.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ústav pamäti národa nemá ani po ôsmych rokoch vlastnú budovu

Štát za osem rokov nezabezpečil pre Ústav pamäti národa (ÚPN) priestory, kde by mohol bez problémov vykonávať svoju činnosť. “Hlavným problémom je pretrvávajúce priestorové provizórium, v ktorom ÚPN naďalej pôsobí,” povedal na tlačovej besede 20. decembra 2010 predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan Petranský. Verí, že na budúci rok bude na ÚPN prevedená budova, ktorá umožní zlúčiť všetky zložky ústavu pod jednu strechu. Uľahčí to podľa neho nielen prácu zamestnancov ústavu, ale i komunikáciu a vybavovanie žiadostí podaných verejnosťou.

Vedci po prvý raz našli pohrebné plátno z čias Ježiša Krista

Vedcom a archeológom sa v jednej jeruzalemskej hrobke po prvý raz podarilo objaviť kusy pohrebného plátna z obdobia, keď žil Ježiš Kristus. Výskumníci z Hebrejskej univerzity spolu s inštitúciami v Kanade a Spojených štátoch uviedli, že plátno je veľmi odlišné od kontroverzného Turínskeho plátna, ktoré bolo podľa niektorých ľudí Kristovým pohrebným odevom. Novonájdené plátno má podľa vedcov jednoduchšie tkanivo ako Turínske.