V Pezinku vznikli ďalší obrovia z hliny

V Pezinku na Keramických trhoch, ktoré sa konali uplynulý víkend, pribudol v nedeľu do zbierky hlinených gigantických džbánov ďalší kus.

Keramikári Miloslav Orságh, Marián Liška a Ján Viglaš sa minulý rok prezentovali špásovným maxidžbánom vysokým 110 cm. Jeho brat “čepák”, ktorý tu vytočili v sobotu pred zrakmi návštevníkov trhov, je vysoký 112 cm a má objem 80 litrov. Tento džbán má byť používaný na vodu. Pokrstili ho menom Oliver Hrkáč a krstným otcom sa stal odborný garant, ktorý dohliadal na výrobu rekordmanských výrobkov, Ľudovít Ďureje.


V nedeľu trojica keramikárov vyrobila tiež maxiformu na bábovku. Hlina použitá na výrobu obsahovala aj šamot, keďže Pezinčania plánujú počas najbližšieho vinobrania upiecť v tejto forme riadny koláč – ten by mal mať priemer až 82 cm.


Mesto Pezinok trhy organizovalo pri príležitosti 359. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta Pezinku tento rok už po tretí raz. Na ich organizácii sa podieľalo tiež Malokarpatské múzeum v Pezinku, Bratislavský samosprávny kraj, Mesto Pezinok, Cech slovenských keramikárov, SOU M. R. Štefánika Pezinok a Centrum voľného času Pezinok. Sprievodným podujatím Keramických trhov boli Hradné slávnosti Pezinského panstva.

Zdroj: www.changenet.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Keramické trhy Pezinok 2004

11. – 12.jún 2004
Radničné námestie v Pezinku
Zámerom Keramických trhov Pezinok je vytvoriť novú tradíciu každoročne opakovaného podujatia s medzinárodnou účasťou keramikov – výrobcov tradičnej hrnčiny a fajansy, ale aj keramikov výtvarníkov. Na 1.ročníku predstaví svoje výrobky 75 keramikov z celého Slovenska i Českej republiky.

Keramické trhy v Pezinku

Siedmy ročník medzinárodného podujatia Keramické trhy sa uskutoční od 11. do 13. júna 2010 v Pezinku. Svoje umenie a výrobky z pálenej hliny príde do Pezinka predstaviť viac ako 150 keramikárov a hrnčiarov zo Slovenska, Čiech, Moravy, Bulharska, Poľska a Maďarska. Podujatie sa koná s podporou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša a primátora mesta Pezinok Olivera Solgu. Agentúru SITA informoval Radko Duda z Oddelenia komunikácie s médiami a verejnosťou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Oliver Solga

Narodil sa 3. augusta 1954 v Modre. Žije a tvorí v Pezinku. V roku 1985 absolvoval štúdium dejín umenia na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, ako kurátor pripravil niekoľko desiatok výstav súčasného výtvarného umenia.