V parku v Betliari obnovili unikátny Rímsky vodopád

Obrázok k článku

V anglickom parku pri Andrássyovskom kaštieli v Betliari v okrese Rožňava obnovili Rímsky vodopád. „Pri Múzeu Betliar funguje Občianske združenie Andoras, ktoré od Nadácie VÚB získalo 30 000 eur na obnovu Rímskeho vodopádu a revitalizáciu jeho okolia,“ informovala Judita Krajčiová z múzea. Prezentácia zrekonštruovaného vodopádu sa uskutočnila 18. októbra.

 

Ako uviedla Krajčiová, Rímsky vodopád patrí medzi najhodnotnejšie stavby parku. Stav stavby sa však za posledných niekoľko rokov výrazne zhoršil. Porušené murivá, statické poruchy, skorodované kovové konštrukcie a sťažený prístup k pamiatke – na opravy týchto časti bola hlavne zameraná rekonštrukcia. V rámci projektu sa uskutočnila revitalizácia okolia, odstránenie náletových drevín, koreňových systémov, výsadba nových drevín, statické zabezpečenie objektu, obnova murív a čistenie vodných nádrží.

 

„Architektonický prvok, akým je Rímsky vodopád, je výnimočný nielen v našej krajine, ale aj v celej Európe. Sme radi, že sme sa mohli podieľať na jeho revitalizácii a upozorniť tak na kultúrny význam tohto majstrovského artefaktu,“ uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB Elena Kohútiková.

 

Rímsky vodopád navrhol Josef Bergmann ako súčasť unikátneho vodného systému počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia. Vodopád v podobe zrúcaniny rímskeho antického akvaduktu bol postavený v roku 1823. Je jedinečný aj tým, že ide o najvyšší umelý vodopád na Slovensku, vysoký približne deväť metrov. Začiatkom 20. storočia bol bazén pod vodopádom ohradený vysokou klietkou a upravený ako zverinec, kde Andrássyovci chovali ľadové medvede, pričom išlo o prvý chov ľadových medveďov na svete.

 

Rozsiahly anglický park s rozlohou viac ako 80 hektárov pri kaštieli v Betliari založil osvietený aristokrat, slobodomurár, gróf Leopold Andrássy koncom 18. storočia. Podľa zoznamu organizácie ICOMOS patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články