V Moskve otvorili galériu umenia

Priateľka ruského milionára Romana Abramoviča dnes otvorila v Moskve galériu umenia. Garage gallery je “prvým neziskovým umeleckým centrom týchto rozmerov” v Rusku, uviedla Daria Žukova. Bývalé autobusové depo, z ktorého je v súčasnosti galéria s rozlohou 8 500 metrov štvorcových, postavil avantgardný ruský architekt Konštantin Melnikov a považuje sa za veľkolepé dielo konštruktivizmu. Na otvorenie prišla aj Iľja a Emilia Kabakovci, ktorých diela zažiarili na úvodnej výstave.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Maastrichte sa začal sviatok umenia, v ponuke je aj Goya

V holandskom Maastrichte sa dnes začal 22. ročník Európskeho veľtrhu výtvarného umenia (TEFAF). Na najväčšom podujatí svojho druhu, kde počas desiatich dní očakávajú okolo 70-tisíc návštevníkov vrátane zberateľov a múzejných kurátorov, bude umelecké diela ponúkať okolo 234 obchodníkov s umením a starožitnosťami hlavne z Paríža, Londýna a New Yorku.

Ocenenie reštaurátorke Márii Spoločníkovej

KOŠICE 31. októbra 2003 (SITA) – Významnej reštaurátorke Márii Spoločníkovej udelil Plaketu primátora Košíc Zdenko Trebuľa. Ako uviedla hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobríková, primátor odovzdal dnes ocenenie Márii Spoločníkovej pri príležitosti jej päťdesiatročnej nepretržitej reštaurátorskej tvorby a za významný podiel na záchrane umeleckých pamiatok mesta Košice.

Zomrel významný zberateľ umenia Ernst Beyeler

Švajčiarsky obchodník s umením a jeden z najvýznamnejších zberateľov umenia Ernst Beyeler zomrel vo veku 88 rokov. Informovala o tom v piatok jeho nadácia. “V noci 25. februára 2010 nás opustil Ernst Beyeler. Zomrel v pokoji v spánku vo svojej rezidencii v Riehene,” uvádza sa vo vyhlásení Beyeler Fondation.

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Kovačická insita

Prvú tohtoročnú výstavu otvorili dnes v Mestskej galérii v Trenčíne. Venovaná je insitnému umeniu. Expozícia s názvom Kovačická insita s Martinom Jonášom z Kovačice sa do galérie dostala vďaka Pavlovi Čapovi, ktorý je jej kurátorom a zároveň osobným majiteľom zbierky.