V mestskej knižnici objavili Da Vinciho rukopis

Vo verejnej knižnici v západnom Francúzsku našli dlho zabudnutý rukopis renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zažltnutý papier spolu s ďalšími tisíckami dokumentov venoval v roku 1872 zberateľ Pierre-Antoine Labouchere mestu Nantes. Rukopis predstavuje už druhú vzácnu položku, ktorú v darovanej zbierke našli. V roku 2008 v nej odhalili dovtedy neznámy notový zápis Wolfganga Amadea Mozarta.

Text, ktorý taliansky majster napísal sprava doľava svojím typickým zrkadlovým písmom, vypátrali až po tom, ako miestny novinár narazil v biografii umelca a vynálezcu na zmienku o umiestnení dokumentu. Obsah rukopisu však musia experti ešte rozlúštiť. “Pravdepodobne písal v taliančine pätnásteho storočia a je možné, že aj v iných jazykoch. Význam sa teda musí ešte rozlúštiť,” vyjadrila sa Agnes Marcetteau, riaditeľka knižnice v Nantes, kde dokument našli.


Leonardo Da Vinci žil v rokoch 1452 až 1519. Bol jedným z najvýznamnejších maliarov, vynálezcov a filozofov renesančného obdobia. Najznámejší je maľbami ako Mona Líza, či Posledná večera. Okrem umeleckých diel však navrhol aj množstvo vynálezov, z ktorých sa ale počas jeho života skonštruovalo len málo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Da Vinciho automobil je stále predmetom obdivu

Slávnymi rodákmi, ktorí dosiahli vo svete veľké úspechy, sa môžu pochváliť mnohé malé mestá. Avšak len toskánske mestečko Vinci, ležiace v kopcoch neďaleko Florencie, dalo ľudstvu naozajstného génia. Narodil sa tam Leonardo da Vinci (1452-1519), maliar, sochár, architekt, hudobník, inžinier, vynálezca, vedec, vojenský stratég, botanik, anatóm a maliar.