v Markušovskom kaštieli štartuje Víkend parkov a záhrad

Obrázok k článku

Možnosť posedieť si vo francúzskom parku a stráviť čas v historickom prostredí ponúka v rámci podujatia Víkend parkov a záhrad od dnešného dňa až do nedele aj kaštieľ a letohrádok Dardanely v Markušovciach (okres Spišská Nová Ves). Múzeum Spiša, pod ktoré objekty patria, pripravilo panelovú výstavu z histórie vývoja parku. „Za zlacnené vstupné si návštevníci budú môcť pozrieť letohrádok Dardanely po rekonštrukcii s prehliadkou dvoch výstav, a to Letohrádok Dardanely v čase a Štefan Máriássy – Fragmenty,“ informovala Eva Čarnogurská z Múzea Spiša. Návštevníkom je prístupná i Expozícia historického nábytku v renesančnom kaštieli. Kaštieľ a letohrádok sú otvorené od 9:00 do 17:00.

 

Jednu z najslávnejších víl na Slovensku, letohrádok Dardanely, otvorili po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie v polovici mája. V rámci nej sa podarilo vybudovať aj bezbariérový prístup, pribudol tiež výťah a parkovisko v zadnej časti areálu, obnovou prešli aj pivničné priestory. Rekonštrukcia významnej pamiatky rokokovej architektúry na Spiši vyšla na viac ako 1,3 milióna eur. Múzeum Spiša sprístupňuje zatiaľ len prázdne priestory, novú expozíciu plánujú otvoriť v nasledujúcom roku.

 

Jednoposchodovú budovu letohrádku Dardanely dal postaviť Wolfgang Máriássy v poslednej tretine 18. storočia zo spoločenských a reprezentačných dôvodov. „Prispela k tomu aj ohlásená návšteva z cisárskeho dvora, a to cisára Jozefa II., na Spiši, ktorá sa napokon neuskutočnila. Z plánovaného konceptu výstavby ostalo len torzo, a to stredný rizalit ukončený máriássyovským erbom v tympanone, ktorý však so svojou honosnou sálou na poschodí naplnil stavebný zámer,“ vysvetlila Čarnogurská. Sála sa tak využívala pre koncerty, plesy a zábavy. Výstavba dvoch bočných krídiel letohrádku sa podľa Čarnogurskej nerealizovala, nahradila ich dvojica skleníkov s provizórnym dreveným schodiskom. „Po druhej svetovej vojne sa letohrádok využíval na skladové účely Štátnych majetkov v Markušovciach, čím došlo k jeho devastácii,“ pripomenula históriu letohrádku Dardanely Čarnogurská. Pri rozsiahlej rekonštrukcii v 80. rokoch 20. storočia sa však podarilo obnoviť strednú časť vrátane reštaurovania fresiek a pristavené bočné krídla. Od roku 1983 je v letohrádku verejnosti prístupná Expozícia klávesových hudobných nástrojov, zameraná na domácich výrobcov, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku.

 

Hlavným cieľom podujatia Víkend parkov a záhrad je oslava a prezentácia hodnôt jedinečného prírodného a kultúrneho dedičstva, ktoré parky a záhrady predstavujú. „Koná sa pravidelne druhý júnový víkend, keď sa rozkvitnuté parky a záhrady v našich zemepisných šírkach vedia predstaviť vo svojej plnej kráse. Podujatie má ambíciu stať sa akousi oslavou či festivalom záhradného umenia i kultúry, a je ladené v pozitívnom duchu oslavy hodnôt, ktoré pre nás parky a záhrady prestavujú,“ uviedla Čarnogurská. Myšlienka otvárania a sprístupňovania parkov a záhrad vznikla podľa jej slov v Holandsku a Anglicku a stáva sa čoraz obľúbenejšou v celej Európe, ale i na iných kontinentoch. Do podujatia sa zapájajú súkromné i verejné parky a záhrady. Organizátorom podujatia je nezisková organizácia Národný Trust.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články