V Madride predstavujú slovenské pamiatky zo zoznamu UNESCO

V Madride otvorili výstavu slovenských pamiatok na zozname svetového dedičstva UNESCO. V priestoroch Kultúrneho strediska Nicolása Salmeróna v Madride ju otvoril slovenský veľvyslanec v Španielsku Ján Škoda.

Výstava, ktorú v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR pripravil Pamiatkový úrad SR, predstavuje sedem slovenských lokalít, ktoré sú dnes zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. V druhej časti expozície návštevníci majú možnosť oboznámiť sa aj s ďalšími historickými, kultúrnymi a prírodnými pamiatkami, ktoré sú od roku 2002 na predbežnom zozname kultúrneho dedičstva. Tieto pamiatky, ktorých význam prekročil hranice Slovenska a majú regionálny charakter, ešte len čakajú na zápis do zoznamu UNESCO. Agentúru SITA o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR.


Na Slovensku je do zoznamu UNESCO zapísaných sedem pamiatok – päť kultúrnych a dve prírodné. Prvé tri lokality na Slovensku v zozname svetového dedičstva – kráľovské mesto Banská Štiavnica s okolím, Spišský hrad s okolitými pamiatkami a pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec boli zapísané v roku 1993. Štvrtou lokalitou je od roku 2000 historické jadro mesta Bardejov. Slovensko-maďarský projekt Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu rozšírené o Dobšinskú ľadovú jaskyňu a Stratenú jaskyňu bol prijatý v roku 1995. Zatiaľ poslednou prírodnou pamiatkou zapísanou do zoznamu svetového dedičstva sú Bukovské pralesy v Poloninách a v pohorí Vihorlat vo Východných Karpatoch. V lete pred dvoma rokmi do zoznamu zapísali drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka. Sú to rímskokatolícky Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove, rímskokatolícky Kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne, evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku, evanjelický artikulárny kostol v Hronseku, evanjelický artikulárny kostol v Leštinách, gréckokatolícky Kostol sv. Mikuláša v Bodružali, gréckokatolícky Kostol sv. Michala Archanjela v Ladomirovej a gréckokatolícky Kostol sv. Mikuláša Biskupa v Ruskej Bystrej. V lete minulého roku sa zase na zoznam dostalo historické jadro Levoče, no nejde o samostatný zápis do zoznamu, ale o rozšírenie existujúceho, podľa ktorého sú na zozname Spišský hrad a okolie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nová zberateľská minca pripomína drevené kostoly

Slovensko bude mať novú zberateľskú mincu, od pondelka sa začína predávať strieborná minca v nominálnej hodnote desať eur s tematikou Svetové kultúrne dedičstvo UNESCO – Drevené chrámy v slovenskej časti karpatského oblúka. Autorom návrhu mince je Patrik Kovačovský. V kremnickej mincovni by mali vyrobiť tridsaťtisíc mincí. Zberateľskú mincu budú predávať len zmluvní partneri NBS, ktorých zoznam je uverejnený na internetovej stránke NBS. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa NBS Jana Kováčová.

Lokality UNESCO na Slovensku – Vlkolínec

Osada Vlkolínec predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí, s nenarušenou zástavbou zrubových domov uprostred krajinárskeho zázemia tvoreného úzkymi pásikmi polí a pasienkov, zo severu chránená masívom Sidorovo. Uprostred tradičnej zástavby sa v centre obce zachovala zvonica z roku 1770, studňa, kaplnka Panny Márie z roku 1875 a škola.

Lokality UNESCO na Slovensku – Banská Štiavnica

Rýchly rozkvet a sláva slobodného kráľovského mesta Banská Štiavnica priamo súviseli s jeho bohatými rudnými žilami a možnosťami ich exploatácie. Priamym dôkazom významu mesta je nielen jeho značná rozloha už v románskom období ale i výstavnosť architektúry. Reprezentatívny stred mesta, ktorý sa doformoval v priebehu 16. storočia, charakterizujú popri rozsiahlych goticko-renesančných meštianskych domoch i mestská radnica a neskorogotický kostol sv. Kataríny.