V Ľubovnianskom múzeu sa deti zmenia na archeológov

Obrázok k článku

Komentované prehliadky, program pre deti, ale aj odborníkov pripravujú počas septembra viaceré múzeá na Spiši pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017. V Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni sa školáci dozvedia o práci archeológov, výskume a nálezoch, navštívia tiež archeologickú lokalitu. Podtatranské múzeum v Poprade predstaví mestskú pamiatkovú rezerváciu Spišská Sobota a jej významné osobnosti a v Múzeu v Kežmarku ponúknu vyučovacie hodiny pre školákov.

 

Ľubovnianske múzeum pripravilo aj tento rok program Múzeum školám, a to v dňoch 12. až 14. septembra. Ide o zážitkové vzdelávanie, v rámci ktorého im múzeum opäť predstaví zákulisie práce múzejníkov na podklade príbehu zbierkového predmetu od jeho objavenia cez dokumentáciu až po reštaurovanie a vytvorenie novej expozície hradu. Tentokrát bude zameraný na prácu archeológov. „Školáci sa budú môcť na malú chvíľu stať archeológmi. V areáli hradu máme krásnu archeologickú lokalitu, a to bývalé vojenské kasárne. Deti sa tak od archeologičky dozvedia, ako sa archeologický výskum vykonáva, čo sa počas leta v spomínanej lokalite vykopalo, pozrú si nálezy ako mince či vitrážne sklo z kaplnky. Zároveň sa dozvedia, že archeológia nie je len o hrabaní sa v zemi, ale dozvedia sa, ako sa robia fotodokumentácie, merania a papierová dokumentácia,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Pozrieť si budú môcť aj náradie a techniku 21. storočia, s akou archeológovia pracujú. 

 

Podtatranské múzeum v Poprade ponúkne komentované prehliadky mestskej pamiatkovej rezervácie Poprad – Spišská Sobota, s dôrazom na významné osobnosti Spišskej Soboty. V utorok 12. septembra a vo štvrtok 14. septembra o 11:00 budú prehliadky určené predovšetkým pre školy, v rovnaké dni o 17:00 pre širokú verejnosť, informovala riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová. 

 

V Múzeu v Kežmarku si počas tohto mesiaca pripomenú 360. výročie významného kežmarského rodáka, veliteľa protihabsburských povstaní a jedného z posledných majiteľov Kežmarského hradu Imricha Tökölyho (1657-1705), a to medzinárodnou konferenciou v dňoch 25. a 26. septembra, ale aj vyučovacími hodinami naplánovanými počas celého septembra.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články