V Liptovskom Mikuláši na bývalom židovskom cintoríne postavia pamätník

Člen prezídia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Juraj Turčan na pracovnej návšteve Liptovského Mikuláša dňa 19. februára 2011 informoval o zámere postaviť v meste v priestoroch bývalého židovského cintorína pamätník. “Mal by ľuďom pripomínať, že park v ktorom sa nachádzajú, slúžil predtým ako cintorín. Bude vybudovaný na náklady Židovskej náboženskej obce. Pozostávať by mal z pamätnej tabule a časti zachovaných pôvodných náhrobkov, ktoré boli z cintorína v roku 1982 odstránené. Dnes ich vo svojich priestoroch uskladňujú Verejnoprospešné služby mesta. Autorom pamätníka by mal byť umelec z Liptovského Mikuláša. Človek, ktorý má k tomuto mestu a miestu vzťah,” vyslovil želanie.

Turčan sa na stretnutí s primátorom Alexandrom Slafkovským poďakoval za spravovanie synagógy Múzeom Janka Kráľa. Židovská obec ju mestu prenajíma za symbolické euro. “Spoločne sme postupovali pri nevyhnutných rekonštrukčných prácach na synagóge, pretože došlo k narušeniu jej statiky. Za dva roky sme preinvestovali 20-tisíc €, polovicou nám pomohlo mesto. V najbližšom čase ešte nainštalujeme poplašné a protipožiarne zariadenia,” vymenoval.


V súvislosti so synagógou Turčan uviedol, že zamýšľaný pamätník obetiam holokaustu nakoniec vybudujú v niekdajšom integračnom tábore v Seredi. “Pre nedostatok financií na to nemôžeme využiť mikulášsku synagógu”.


Primátor pri rozhovore poznamenal, že tradičné podujatie Mosty Gesharim sa uskutočnia už po dvadsiatykrát. “Uskutočnia sa pravdepodobne v septembri. Ide o významnú udalosť, a preto by sa mala uskutočniť inak ako predošlé ročníky,” dodal Slafkovský.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.