V kaštieli vo Svätom Antone opäť zaznie halali

Obrázok k článku

Už 26. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta sa uskutoční v najbližší víkend 3. a 4. septembra v areáli Múzea vo Svätom Antone neďaleko Banskej Štiavnice. Prvý deň je už tradične ladený súťaživejšie. Špičkoví vábiči sa budú na nádvorí svätoantonského kaštieľa uchádzať o Putovný pohár Halali a titul Majstra Slovenska vo vábení jeleňov, srnčej, diviačej a dravej zveri. Odborná porota vyhodnotí aj najkrajší poľovnícky nôž i šperk roka. Súťažiť sa bude o najkrajší klobúk, najdlhšiu bradu, v streľbe lukom a hádzaní flinty do žita. Titul Hájnikova žena získa najsympatickejšia poľovníčka slávností.

 

Organizátori opäť pripravili niekoľko noviniek. „Tohto roku je to výstava Vtáky, prehliadka unikátnych trofejí regiónu Spiš, programové pásma klubu sokoliarov a trubačov a samostatná prezentácia Slovenského rybárskeho zväzu,“ uviedol pre agentúru SITA Marian Číž, riaditeľ Múzea vo Svätom Antone, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. „Osobne sa teším na výstavu výtvarných prác Ladislava Sulíka, ktorá bude inštalovaná pri príležitosti jeho sedemdesiatin. Je akademickým sochárom, no vo veľkej miere sa venuje maľbe s prírodnou a poľovníckou tematikou,“ dodal.

 

Dni sv. Huberta ponúknu aj módnu prehliadku a návštevníci si môžu v parku múzea zastrieľať lukom, kušou aj palnými historickými poľovnými zbraňami a vyskúšať si svoje rybárske umenie. Program pamätá aj na najmladších návštevníkov. Do tajov poľovníctva ich budú hravou formou zasväcovať študenti lesníckej školy prechádzkou po Poľovníckom chodníku a súťažou Stopami zveri. V sobotu sa môžu návštevníci zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi. Slávnosti vyvrcholia v nedeľu na nádvorí kaštieľa Svätohubertovskou omšou so slávnostným sprievodom poľovníkov, lesníkov, kušiarov a sokoliarov, na čele ktorého povezú uloveného jeleňa.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni sv. Huberta pripomenú 90 rokov slovenského poľovníctva

Oslava 90. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku bude dominovať jubilejnému 20. ročníku celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta, ktorý bude v dňoch 4. – 5. septembra 2010 v areáli Kaštieľa vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici. Ich tradičný program s ukážkami poľovníckej činnosti a rôznymi atrakciami bude preto doplnený aj o slávnostné uvedenie zástavy a hymny Slovenskej poľovníckej komory, slávnostné uvedenie Klubu slovenských poľovníčok, prezentáciu sokoliarstva ako svetového kultúrneho dedičstva, predstavenie slovenských plemien poľovníckych psov a založenie Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku. Návštevníci budú môcť zavítať aj do nedávno zrekonštruovanej barokovej budovy niekdajšej sýpky v areáli kaštieľa, v ktorej Múzeum vo Svätom Antone, správca kaštieľa, zriadilo expozíciu atraktívnych trofejí a v ktorej bude aj Sieň úcty a slávy poľovníctva na Slovensku.

Poľovníci budú v kaštieli Sv. Anton sláviť 19. Dni sv. Huberta

Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica, jeho nádvorie aj priľahlý park bude cez víkend 5.-6. septembra 2009 dejiskom 19. ročníka celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta. Nepôjde však o uzavretú spoločnosť poľovníkov – Múzeum vo Svätom Antone, ktoré podujatie spolu so Slovenským poľovníckym zväzom organizuje, naň pozýva všetkých priaznivcov poľovníctva alebo dobrej zábavy.

Z bývalého skleníka v kaštieli má byť viacúčelová hala

Nevyužívaný niekdajší skleník svätoantonského kaštieľa chce tamojšie Múzeum vo Svätom Antone, ktoré kaštieľ spravuje, zrekonštruovať a využívať ako multifunkčné zariadenie na výstavy, kultúrno-vzdelávacie aktivity pre deti i konferenčnú halu. Ako uviedol riaditeľ múzea Marian Číž, projekt rekonštrukcie za zhruba 500-tisíc eur získal podporu z Regionálneho operačného programu a v súčasnosti sa pripravuje súťaž na dodávateľa. “Takýto priestor na výstavy či semináre v kaštieli nemáme. Projekt počíta s tým, že pôvodné nosné stĺpy budú priznané a budú pripomínať pôvodný účel skleníka,” povedal Číž. Rekonštrukčné práce by sa podľa neho mohli začať na jeseň a trvať majú dva roky.