V Humennom ukončili prvú etapu rekonštrukcie renesančného kaštieľa

Obrázok k článku

Slávnostným prebratím stavby sa včera v Humennom definitívne skončila prvá etapa rozsiahlej rekonštrukcie renesančného kaštieľa v Humennom. Do prestavby tejto národnej kultúrnej pamiatky Prešovský samosprávny kraj (PSK) investoval 2,6 milióna eur.

 

Rozsiahla obnova renesančného kaštieľa, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum, trvala od mája minulého roka. Ako pri ukončení rekonštrukcie uviedol predseda PSK Peter Chudík, jej cieľom bolo vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad. „Som presvedčený, že teraz je kaštieľ jasnou dominantou mesta Humenné, horného Zemplína a v podstate aj pýchou Prešovského kraja,“ povedal Chudík. Pripomenul, že išlo o dokončenie prác, ktoré začala samospráva už v rokoch 2008 a 2009, keď bol za milión eur zrenovovaný interiér kaštieľa. Prípravné práce obnovy exteriéru trvali vyše troch rokov. Samotná rekonštrukcia potom ďalších 13 mesiacov a jej rozpočet sa vyšplhal na 2,6 milióna eur. Kraj obnovu financoval z úveru poskytnutého Európskou investičnou bankou. Generálnym dodávateľom stavby bola firma Metrostav, a.s. Praha.

 

Ako dodal riaditeľ Vihorlatského múzea Vasiľ Fedič, počas rekonštrukčných prác na štvorkrídlovom rozľahlom kaštieli kompletne vymenili strešnú krytinu s rozlohou vyše 4 500 metrov štvorcových. „Pokrytá bola novou hliníkovou krytinou, u nás na Slovensku zatiaľ nevyskúšanou, ale s veľmi priaznivou odozvou, čo potvrdili aj pamiatkari,“ uviedol Fedič s tým, že išlo o náročnú záležitosť, ktorú museli riešiť na etapy. S výmenou krytiny súviselo aj zateplenie podkrovia. Okrem strechy boli kompletne zrekonštruované fasády s rozlohou viac ako 3 000 metrov štvorcových. Zrenovované boli balkónové časti, kamenné rímsy, otvory strieľní, okenné šambrány, 123 kaštieľskych okien, balustrády ako aj podstavce sôch pred hlavným vstupom. Zreštaurovali i všetky reliéfne erbové prvky a sgrafitovú výzdobu z konca 17. storočia. „Kaštieľu sme dali pôvodný charakter a museli zachovať tie vrstvy, ktoré tam boli. Zreštaurované boli aj všetky prvky, ktoré sa na fasáde nachádzali,“ uviedol Fedič. 

Kaštieľ bol odizolovaný a rekonštrukciou prešla aj kanalizácia. Prvú etapu rekonštrukčných prác zavŕšilo osadenie novej drevenej vstupnej brány s historizujúcim vstupným padacím mostom v portálovej časti kaštieľa. Pôvodný projekt bol doplnený aj o exteriérové osvetlenie a kamerový systém. Na prvú etapu rekonštrukcie má v budúcich rokoch nadviazať jej ďalšia časť. Týkať sa má nádvoria kaštieľa. Prvá zmienka o kaštieli ako o kúrii je z roku 1449. Je však pravdepodobné, že sídlo rodu Drugethovcov tu stálo už na prelome 13. a 14. storočia. Kaštieľ sa počas svojej existencie prestavoval niekoľkokrát. Po druhej svetovej vojne v roku 1946 zhorela strecha na kaštieli a stavba bola poškodená. S rekonštrukčnými prácami sa začalo v roku 1964 a do používania bol kaštieľ odovzdaný v roku 1972. Odvtedy sa robili len čiastkové rekonštrukcie

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články