V germánskej hrobke v Poprade objavili aj toaletné potreby kniežaťa

Obrázok k článku

Hrobka germánskeho kniežaťa z Popradu vydala ďalšie unikátne nálezy. Hrobku „slovenského Tutanchamona“ vykopali archeológovia už v roku 2006, no jej rozsiahly obsah skúmajú v špeciálnych laboratóriách dodnes. Vyše desať ton materiálu, z ktorej veľkú časť tvorila samotná zrubová konštrukcia hrobky a drevený sarkofág, previezli do takmer 1 400 kilometrov vzdialeného Schleswigu na severe Nemecka. Medzinárodný tím odborníkov tam nálezy už niekoľko rokov skúma a konzervuje pod mikroskopmi v špičkových výskumných podmienkach. Slovensko na to nemá potrebné vybavenie, nemecký partner venuje aj veľkú časť potrebných financií. Tento rok sa v zmrazených blokoch podarilo objaviť napríklad kožené puzdro na luk a šípy. „Našiel sa tiež prútený košík, pod ktorým boli strieborné pozlátené nožnice a ďalšie toaletné potreby ako pinzeta a čistič ucha z toho istého kovu,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta.

 

Zakonzervované nálezy archeológovia potom prevážajú späť na Slovensko. Verejnosť ich môže vidieť v Podtatranskom múzeu v Poprade, kde vznikne stála expozícia venovaná tomuto významnému nálezu. Projekt konzervácie je naplánovaný do roku 2017. Nie všetky nálezy však uvidia svetlo sveta do tohto termínu. „Niektoré menej významné bloky necháme zamrazené pre budúcnosť. Nechceme všetko otvoriť, pretože v budúcnosti sa bude dať z materiálu ešte oveľa viac získať. Keby sme napríklad hrobku našli pred pätnástimi rokmi, tak máme oveľa menej informácií ako máme teraz,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

 

Zachovaná drevená hrobka z roku 400 nášho letopočtu nemá obdobu v celej Európe.

 

V Podtatranskom múzeu v Poprade, ktoré sa v súčasnosti rekonštruuje s cieľom poskytnúť väčší priestor expozícii kniežacej hrobky, budú môcť návštevníci vidieť nábytky staré viac ako 1 600 rokov. Medzi nimi je napríklad veľký stôl, stolček alebo posmrtné lôžko. Zaujímavým nálezom je aj drevená hracia doska na spoločenské hry typu dáma so štvorcovými políčkami. Namiesto figúrok používali dávni obyvatelia Podtatranského regiónu sklené hracie kamene bielej a tmavozelenej farby. Drvivú väčšinu zlatých a strieborných predmetov si z hrobky odniesli vykrádači, ktorí boli súčasníkmi kniežaťa. Niekoľko šperkov však ich pozornosti uniklo a budú súčasťou výstavy – zlatý a pozlátený prívesok, strieborné šidlo, strieborná pracka obuvi či jantárová perla.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články