V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.Sarkofág je dlhý jeden meter a je na ňom zobrazená žena oblečená v rímskom štýle. Okrem neho na nálezisku objavili aj zlatú dosku s vyobrazením štyroch synov starovekého egyptského boha slnka a svetla Hóra a hlinené a sklenené nádoby. Nálezisko objavili počas výkopových prác pred výstavbou centra pre mládež. Vzhľadom na vzácne nálezy však prejde celá lokalita, kde objavili stovky múmií už v roku 1996, pod právomoc Najvyššej rady pre pamiatky Egypta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili sarkofág málo známej kráľovnej

Francúzsky archeologický tím vykopal v Egypte zhruba 4 000 rokov starý sarkofág, ktorý patril málo známej starovekej kráľovnej. Informovalo o tom v stredu egyptské ministerstvo kultúry. Sarkofág objavili v pohrebisku Sakkára neďaleko Káhiry. Na jednej časti bol nápis znamenajúci “kráľova manželka a milovaná”. Galal Muawwad, ktorý spolupracoval s archeologickým tímom, zdôraznil, že objav je veľmi vzácny. “Jeho zvláštnosť je v tom, že hlavná časť je ružová, zatiaľ čo príklop je z čierneho čadiča. Toto je veľmi vzácne,” vyjadril sa. Nezamietol však možnosť, že príklop mohol patriť k inému sarkofágu.

Tajný tunel v hrobke Setiho I. kompletne vykopali

V Egypte kompletne vykopali nedokončený tunel v 3300 rokov starom hrobe faraóna. Informovala o tom Najvyššia rada pre pamiatky Egypta. Zhruba 174 metrov dlhý tunel sa tiahne od hrobky faraóna Setiho I. Ako uviedol generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass, nedokončený tunel mohol byť snahou faraóna postaviť tajnú hrobku v hrobke ešte predtým, než zomrel. Archeologický tím objavil figuríny, úlomky keramiky a písomné inštrukcie architekta stavbárom tunela. Tunel objavili síce už v roku 1960, no až teraz sa podarilo vykopať celú dĺžku.