V Dechticiach si pripomenuli sviatok v ruinách bývalého kostola

Obrázok k článku

Stovky ľudí prišli na sviatok sv. Cyrila a Metoda na svätú omšu do netradičných priestorov zrúcaniny Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej v malokarpatských lesoch pri obci Dechtice v okrese Trnava. Omšu spoločne celebrovali dechtický farár Miroslav Kováč a provinciál františkánov na Slovensku František Xaver Olbert. Práve františkánskemu rádu patril komplex kostola a kláštora, dnes známy pod názvom Katarínka, v minulosti. Obnovenie svätých omší na mieste bývalého kostola a kláštora iniciovali dobrovoľníci, ktorí sa už viac ako dve desaťročia snažia o záchranu pozostatkov pôvodného areálu. Predstaviteľ františkánov František Xaver Olbert ocenil, že nezostali len pri múroch, ale miestu vrátili aj duchovnú náplň.

 

Aj počas týchto prázdnin bude na Katarínke pokračovať murovanie rozpadnutých múrov v presbytériu, archeologický výskum v lodi kostola a ďalšie práce. ,,Tento rok bude špecifický, lebo plánujeme dokončiť kostolnú vežu tak, aby mohla slúžiť ako vyhliadková. S jej kolaudáciou rátame koncom leta,“ povedal Peter Herceg, ktorý inicioval záchranu Katarínky už v roku 1994. Veža ponúkne nádherný výhľad do širokého okolia. Od roku 1995 občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže organizuje dobrovoľnícke letné tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky pred definitívnym zánikom. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu za 22 rokov vystriedalo vyše 1 500 mladých ľudí z celého Slovenska. Na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, používajú aj vlastnoručne tesaný rumpál.

 

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články