V Cornwalle objavili palác z obdobia raného stredoveku

Obrázok k článku

Britskí archeológovia objavili v obci Tintagel v anglickom Cornwalle pozostatky paláca z obdobia raného stredoveku. Pravdepodobne kráľovskú rezidenciu odkryli pri ruinách miestneho hradu z 13. storočia. Objavené sídlo podľa odborníkov pochádza z obdobia od 5. do 6. storočia nášho letopočtu, pričom mohlo patriť panovníkom kráľovstva Dumnonia, ktoré sa v oblasti nachádzalo. Miesto, kde experti vykopávky uskutočnili, je známe najmä v spojení s legendárnym kráľom Artušom, ktorého tu mali údajne počať.

 

Odborníci objavili pozostatky stavby so stenami hrubými jeden meter a približne 150 kúskov keramiky či sklenených pohárov. Fragmenty pochádzali napríklad z Francúzska, dnešného Tuniska, Turecka a iných oblastí východného Stredomoria, čo by mohlo znamenať, že miesto obývali bohatí a vysokopostavení ľudia. Archeológovia v rámci vykopávok, ktoré podporila organizácia English Heritage, tiež objavili schodisko či podlahu s bridlicovými dlaždicami.

 

Výskum naznačuje, že spomínaný palác bol luxusnejšou časťou rozsiahleho komplexu budov na tintagelskom myse. Odborníci v nedávnych geofyzikálnych prieskumoch zaznamenali vyše tucet ďalších budov väčšieho rozsahu. Dve objavené izby boli široké štyri metre a dlhé jedenásť metrov. V týchto stavbách mohli napríklad žiť remeselníci, vojaci a iní sluhovia. Predpokladá sa, že komplex vznikol približne v 5. storočí nášho letopočtu a začal zanikať o dve storočia neskôr.

 

“Objavenie budov patriacich vysokopostaveným ľuďom, potenciálne komplexu kráľovského paláca, v Tintageli mení znalosti o tomto mieste. Pomáha nám odhaliť pútavý obraz života na tak dôležitom mieste v málo historicky známych storočiach, ktoré nasledovali po páde rímskej vlády v Británii,” vyjadril sa o vykopávkach Win Scutt zo spomínaného English Heritage. Trojtýždňový výskum, v rámci ktorého palác objavili, sa skončil v utorok.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V zálive Boka Kotorská objavili vrak rímskej lode

Vrak lode pochádzajúcej podľa všetkého z obdobia Rímskej ríše objavili na dne zálivu Boka Kotorská v Čiernej Hore. Ako vo vyhlásení uviedol tamojší Inštitút na ochranu kultúrneho dedičstva, podľa všetkého “sme našli loď, ktorá sa používala na prepravu tovarov.” Úrady miesto nálezu zatiaľ nezverejnili až do zabezpečenia jeho ochrany.