V Bojnej zrekonštruujú obrovskú slovanskú bránu

Obrázok k článku

Archeológovia pripravujú rekonštrukciu obrovskej slovanskej brány na nálezisku Bojná v okrese Topoľčany. Brána nemá obdobu v celom stredoeurópskom priestore. Po rekonštrukcii by mala vyzerať tak, ako ju naši slovanskí predkovia v 9. storočí postavili. Mala by byť zhruba 12 metrov vysoká a osem metrov široká. Pozostávať bude zo vstupu s vežovou nadstavbou a priľahlých hradieb. „Ide o monumentálnu architektúru a tak dobre zachovanú, že si jednoducho môžeme dovoliť uskutočniť rekonštrukciu,“ povedal vedúci výskumu v Bojnej Karol Pieta z Archeologického ústavu v Nitre. Čoskoro by mal byť hotový realizačný projekt, financie na jej výstavbu chce Archeologický ústav získať zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Brána by mohla byť realitou v roku 2018, v ideálnom prípade už na budúci rok.

 

Archeológovia tento rok pokročili aj v náznakovej rekonštrukcii rozsiahleho valu, ktorý mal v minulosti takmer dva kilometre. „Val je svojimi rozmermi naozaj jedinečný. Vystavali sme osem metrový úsek tak, ako táto zložitá a technicky náročná konštrukcia naozaj vyzerala,“ povedal Pieta. Z čelnej strany valu bola kamenná hradba a v jej vnútri boli drevené komory, ktoré slúžili na uskladňovanie zásob. Išlo o veľmi náročný a zložitý stavebný projekt, ktorý je jedinečný svojou veľkosťou aj použitou technikou. Archeológovia dnes zisťujú, že z pôvodného valu veľa nechýba, čo je rarita. „V Bojnej boli stavitelia takí frajeri, že to jednoducho dokázali postaviť natoľko solídne, že sa konštrukcia až tak veľmi nerozpadla,“ podotkol Pieta. Okrem hradieb dnes nájdu návštevníci priamo na nálezisku v lese tri zrekonštruované slovanské domy. Cieľom je priblížiť verejnosti, ako Slovania bývali.

 

Vyťažiť z významných objavov v oblasti cestovného ruchu chce obec Bojná, ktorá pripravuje v spolupráci s Archeologickým ústavom v Nitre výstavbu archeoskanzenu. Vzniknúť by mal v blízkosti Ranča pod Babicou, peniaze naň chce obec získať z eurofondov.

 

Bojná je najväčším doposiaľ objaveným slovanským náleziskom na našom území. Na základe výsledkov výskumu z posledných rokov možno povedať, že rozsiahla aglomerácia sa skladala z minimálne piatich hradísk a začiatkom 9. storočia tu sídlil významný kniežací rod. Piate hradisko našli archeológovia tento rok vďaka skenovaniu zemského povrchu z lietadla s pomocou systému Lidar. Technológia umožňuje odfiltrovať les, akoby tam vôbec nebol. Pozoruhodné nálezy z Bojnej nemajú obdobu v celej Európe. Na jeseň vyšla už druhá kniha o nálezoch z Bojnej s názvom Bojná 2, pre veľký záujem už archeológovia pripravujú druhé vydanie.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články