V Betliari pripravili výstavu Čo ukrýva kaštieľ

Obrázok k článku

V kaštieli Betliar pripravilo Slovenské národné múzeum výstavu Čo ukrýva kaštieľ, ktorú otvoria v sobotu 5. decembra. Ako uviedla Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar, vôbec prvá výstava v betliarskom múzeu mimo hlavnej sezóny je príležitosťou pre návštevníkov vidieť aj to, na čo počas klasických prehliadok nie je priestor.

 

Kaštieľ Betliar je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po druhej svetovej vojne zachoval s pôvodným zariadením, vďaka čomu jeho zákutia dodnes vydávajú poklady. Kurátori múzea sa tak prostredníctvom štyroch tém rozhodli prezentovať tzv. nálezy z posledného obdobia. Z povál, spoza zamknutých dverí, či z tajných zásuviek sekretárov sa do vitrín dostávajú predmety, ktoré hovoria o histórii, prepychu a osudoch jedného z najvýznamnejších aristokratických rodov Európy.

 

Odborní pracovníci múzea vyzývajú obyvateľov Betliara a okolitých obcí k spolupráci na dokumentovaní predmetov, ktoré kedysi ich predkovia alebo známi dostali od Andrássyovcov. Múzejníkov zaujíma všetko, čo súvisí s kaštieľom Betliar, hradom Krásna Hôrka, kaštieľom v Parchovanoch, či samotnými Andrássyovcami. „Predmety, ktoré sa nachádzajú v našom kaštieli, sú mozaikou dejín kaštieľa a jeho niekdajších pánov. Zámerom výstavy je poukázať aj na náročnosť a zložitosť postupov práce kurátorov, ktorí sa o tieto predmety starajú,“ hovorí Krajčiová. Prvýkrát v histórii múzea bude reč o talianskych príbuzných Andrássyovcov, sprievodcovia zavedú návštevníkov do ďalekých krajín Ázie, ukážu, ako sa poľovalo v Betliari i to, aké zimné športy mali betliarski grófi najradšej. K výstave sú pripravené aj sprievodné programy, ktoré doplnia obraz nielen o minulosti kaštieľa, ale poukážu aj na význam mravčej a často neviditeľnej práce historikov, teoretikov umenia, muzeológov, archivárov, reštaurátorov či konzervátorov.

 

Múzeum pripravilo aj premietanie krátkych filmov, ktoré vznikli počas existencie betliarskeho múzea. Na podujatí Za tajnými dverami v historickej knižnici v sobotu 5. marca kurátori predstavia nález, dlhé desaťročia ukrytý za zamknutými dverami v knižnici kaštieľa. Derniéra výstavy bude 2. apríla a návštevníci sa dozvedia Čo daroval gróf.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články