V Betliari otvoria výstavu Žofia, pani Krásnej Hôrky

Obrázok k článku

Letná sezóna 2016 sa v betliarskom kaštieli nesie v znamení tajomstvami opradenej barónky Žofie Serédyovej. Múzeum sídliace v kaštieli Andrássyovcov sa rozhodlo o nej usporiadať reprezentatívnu výstavu Žofia, pani Krásnej Hôrky, ktorá je zároveň súčasťou príprav novej expozície hradu Krásna Hôrka. Výstavu slávnostne otvorí 9. júna profesor Jozef Novák a na vernisáži vystúpi Nagy Csaba, interpret skladieb na tárogató. Výstava potrvá do 18. septembra.

 

Ako informovala manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, výstava sa snaží vďaka historickému a pramennému výskumu priblížiť návštevníkom život tejto záhadnej osobnosti. Žofia Serédyová sa narodila asi v roku 1663 v bohatej a významnej sedmohradskej šľachtickej rodine. Jej prvým manželom bol vysokopostavený vojenský hodnostár, František Rhédey, kapitán mesta a župan stolice Kluž (Cluj Napoca, Rumunsko). Sobášom s barónom Štefanom I. Andrássym v roku 1689 sa stala súčasťou rodu, ktorý od 16. storočia ovládal hrad Krásna Hôrka. Veľká časť Žofiinho života sa však zrejme odohrávala na cestách medzi Sedmohradskom, panstvami zdedenými po rodičoch a majetkami jej druhého manžela. Dokumenty, nachádzajúce sa v archívoch v Levoči, Rožňave, Prešove a Budapešti hovoria o nebývalom Žofiinom bohatstve v podobe luxusných šiat, šperkov či strieborných a zlatých nádob.

 

Žofia sa dožila pravdepodobne 47 rokov a smrť ju zastihla na hrade Krásna Hôrka, na sklonku posledného stavovského povstania Františka II. Rákócziho. Barónku pochovali v krypte farského kostola v Krásnohorskom Podhradí, kde jej telo našli o viac ako sto rokov v takmer neporušenom stave. Vzhľadom na výnimočnosť tejto skutočnosti sa Andrássyovci rozhodli pozostatky preniesť do hradu, kde ich vystavili v kaplnke Nanebovzatia Panny Márie.

 

Krajčiová uviedla, že na výstavu sa podarilo požičať unikátne zbierkové predmety z pätnástich slovenských, maďarských a rumunských fondových a pamäťových inštitúcií. „Návštevníci si budú môcť pozrieť viac ako sto vzácnych artefaktov zo 17. a 18. storočia, z ktorých mnohé pochádzajú z pôvodného zariadenia hradu Krásna Hôrka. Snáď najzaujímavejším a pre návštevníkov najlákavejším exponátom výstavy je samotná múmia, ktorú tím vedcov z Univerzity Komenského a SAV v Bratislave podrobil výskumu. Jeho výsledkom je okrem iného aj rekonštrukcia Žofiinej tváre, ktorú prezentujeme aj v podobe plastiky,“ informovala Krajčiová.

Život a kultúru doby Žofie Serédyovej verne odzrkadľujú predmety patriace jej najbližším príbuzným, ako sú napríklad unikátne renesančné a barokové šperky, zlatnícke práce, sklo, keramika, výtvarné diela, textílie a nábytok.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články