V Banskej Bystrici otvorili zrekonštruovanú radnicu

Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom v stredu 24. novembra 2010 na Námestí SNP slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu historickej banskobystrickej radnice. Úvodný slávnostný program a následnú prehliadku radnice si nenechalo ujsť zhruba 500 občanov, ďalší na prehliadky, ktoré budú prebiehať do 19:00 priebežne prichádzajú. “Myslím si, že ako krajské mesto si Banská Bystrica zaslúži mať takýto reprezentatívny dom. Dajú sa tu prijímať zahraničné delegácie, dajú sa tu robiť koncerty, výstavy. Čiže je to taký multifunkčný, reprezentatívny priestor a myslím si, že občania to ocenia,” povedal Saktor.


Rozsiahlu rekonštrukciu radnice začalo mesto v roku 1996 za primátora Igora Presperína. Pôvodný rozpočet počítal s investíciou 86 miliónov korún (2,855 milióna eur), neskôr však presiahol 200 miliónov korún (6,639 milióna eur). Po dvoch rokoch bola rekonštrukcia z dôvodu nedostatku financií zastavená, zvolený spôsob rekonštrukcie sa stal predmetom rôznych sporov. Mesto rozostavanú radnicu prekrylo provizórnou strechou astaticky zabezpečilo. Počas nasledujúcich dvoch volebných období primátora Jána Králika sa práce neobnovili, uvažovalo sa o predaji radnice či získaní zahraničného investora na jej dostavbu.


Na jeseň 2007 na návrh primátora Ivana Saktora schválilo mestské zastupiteľstvo predaj radnice za účelom dokončenia jej rekonštrukcie mestskej akciovej spoločnosti MBB za 35,6 milióna korún (1,18 milióna eur). MBB vlastní radnicu doteraz, mesto má na ňu predkupné právo. Rekonštrukčné práce sa obnovili začiatkom februára 2008, ich dodávateľom bola firma OKB plus. Celkovo MBB vynaložila na dokončenie rekonštrukcie radnice zhruba 5,3 milióna eur, použila na to aj 3,4-miliónový úver od Dexia banky, ktorý získala tento rok a splácať ho má do roku 2022. Opoziční mestskí poslanci počas volebného obdobia viackrát kritizovali, že rekonštrukcia je predražená, respektíve naznačovali možné tunelovanie verejných zdrojov. 


V historickej prednej časti radnice je na prízemí mestské informačné centrum a výstavné, respektíve spoločenské priestory, na prvom poschodí reprezentačné miestnosti a sobášna sieň a na druhom, podkrovnom poschodí viacúčelová sála s kapacitou zhruba 200 miest. Novodobý presklený vikier, ktorým je sála presvetlená, je terčom kritiky viacerých architektov a pamiatkarov. Na rímse priečelia radnice sú štyri sochy, ktoré majú znázorňovať štyri cnosti – múdrosť, spravodlivosť, statočnosť a umiernenosť. Zadný, dvorový trakt radnice, v ktorom sú kancelárske priestory, plánovala firma MBB vymeniť s Banskobystrickým samosprávnym krajom za iné nehnuteľnosti. Župní poslanci už odsúhlasili zmluvu o budúcej zmluve, mestskí poslanci však predkupné právo mesta na radnicu, respektíve jej zadnú časť odmietli zrušiť. Prednú, historickú časť radnice si od MBB prenajíma mesto.  


Budova radnice vznikla v druhej polovici 15. storočia spojením dvoch meštiackych domov, ktorých majiteľom bol bohatý budínsky kupec Vít Mühlstein, po smrti ktorého sa dostala do majetku mesta. V16. storočí tu mesto zriadilo druhú radnicu, respektíve Mestský dom, ktorý sa po obsadení Banskej Bystrice astarej radnice – Pretória na terajšom Námestí Štefana Moysesa – vroku 1671 nemeckými cisárskymi vojskami stal sídlom banskobystrických radných. Budova prešla neskôr viacerými prestavbami adostavbami vrôznych architektonických štýloch. Po veľkom požiari vroku 1761 získala budova radnice súčasnú podobu, ktorá sa čiastočne zmenila po roku 1945.


Zrekonštruovaná budova radnice má opäť oficiálny názov Radnica. Vo štvrtok sa v nej budú odovzdávať Ceny mesta Banská Bystrica a Ceny primátora mesta Banská Bystrica za rok 2010.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bratislavskú Starú radnicu začnú rekonštruovať v septembri

Starú radnicu v Bratislave by mali začať rekonštruovať po 15. septembri 2008. Pôvodne sa mala radnica uzavrieť už pred letom, vedenie mesta sa však rozhodlo, že nádvorie radnice bude otvorené a prístupné verejnosti ešte počas tohtoročného Kultúrneho leta 2008. Expozícia Múzea mesta Bratislavy nachádzajúca sa v objekte Starej radnice, tak bude pre záujemcov otvorená celé leto.

Nové múzeum na trnavskej radnici

8. marca 2007 – Až do jesene potrvá rekonštrukcia trnavskej radnice, ktorej vybrané ?asti prebudujú na múzeum. Ako povedal vedúci kancelárie primátora Pavol Tomašovi?, múzeum sprístupnia na budúci rok pri príležitosti 770. výro?ia založenia mesta.