Ústav pamäti národa spustil elektronickú knižnicu

Obrázok k článku

Ústav pamäti národa dnes na svojom webe www.upn.gov.sk spustil projekt Elektronickej knižnice ÚPN. Ako jedna z prvých inštitúcií na Slovensku sprístupňuje vo formáte PDF publikácie, ktoré sú už vypredané. Širokej verejnosti, pamätníkom, ale aj mládeži sú tak zadarmo k dispozícii monografie, edície dokumentov i zborníky z vedeckých konferencií. V súčasnosti je k dispozícii deväť publikácií. Hovorca ÚPN Ján Pálffy povedal, že ich bude ústav postupne dopĺňať.

Záujemcovia si môžu stiahnuť elektronickú verziu knihy August 68 – okupácia a občiansky odpor na Slovensku v obrazových dokumentoch Archívu Ústavu pamäti národa, ďalej publikácie Daniela Atanáza Mandzáka Agent a špión Vatikánu, tiež od Vladimíra Palka a Bernarda Jaška Odpor proti komunizmu v Zbore národnej bezpečnosti. Elektronická knižnica ponúka aj dve diela Martina Lacka Dotyky s boľševizmom (Dokumenty spravodajstva slovenskej armády 1940 – 1941) a Proti Poľsku – Odraz ťaženia roku 1939 v denníkoch a kronikách slovenskej armády.

Knižnica obsahuje aj Dokumenty k procesu s katolíckymi biskupmi Janom Vojtaššákom, Michalom Buzalkom a Pavlom Gojdičom od Róberta Letza. Záujemcovia tu tiež nájdu publikácie Hlinkova garda 1938 – 1945 od Petra Sokoloviča, Spravodajské eso slovenského štátu: Kauza Imrich Sucký od Mateja Medveckého a knihu 20. výročie Nežnej revolúcie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ústav pamäti národa nemá ani po ôsmych rokoch vlastnú budovu

Štát za osem rokov nezabezpečil pre Ústav pamäti národa (ÚPN) priestory, kde by mohol bez problémov vykonávať svoju činnosť. “Hlavným problémom je pretrvávajúce priestorové provizórium, v ktorom ÚPN naďalej pôsobí,” povedal na tlačovej besede 20. decembra 2010 predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan Petranský. Verí, že na budúci rok bude na ÚPN prevedená budova, ktorá umožní zlúčiť všetky zložky ústavu pod jednu strechu. Uľahčí to podľa neho nielen prácu zamestnancov ústavu, ale i komunikáciu a vybavovanie žiadostí podaných verejnosťou.

Archív národného múzea odhalí v piatok svoje bohatstvá

Verejnosti bežne nedostupné bohatstvo Archívu Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave sprístupnia v piatok 11. septembra 2009. Pri príležitosti medzinárodného Dňa európskeho kultúrneho dedičstva a Dňa otvorených dverí v archívoch sa od 10:00 do 16:30 otvoria aj brány sídla Archívu SNM na Žižkovej 16 v bratislavskom podhradí. Ako pre agentúru SITA povedala Elena Machajdíková z Archívu SNM, “vzhľadom na osobitné postavenie a mimoriadny význam Slovenského národného múzea je jeho archívne bohatstvo špecifické, rozmanité a pestré, obsahuje archívne dokumenty od konca 14. storočia do súčasnosti”.

Slovenskí historici musia pre informácie o ŠtB cestovať do Česka

Prácu Ústavu pamäti národa (ÚPN) pri rekonštrukcii útvarov bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) dlhodobo komplikuje sťažený prístup k informáciám. Po rozpade federácie zostala v Českej republike veľká časť dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska, pretože archív sa nedelil. “V súčasnosti je už proces delenia federálneho majetku ukončený, takže tieto materiály pravdepodobne natrvalo zostanú v českých archívoch,” povedal agentúre SITA predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský. Pracovníci ÚPN sú momentálne odkázaní na výskum dokumentov len v priestoroch českých archívoch. Ak chcú s nimi pracovať ďalej, musia si robiť kópie.