Unikátny anglický park v Malinove chcú zrevitalizovať

Anglický krajinný park, ktorý obklopuje kaštieľ v Malinove v okrese Senec, chcú Bratislavský samosprávny kraj a obec zrevitalizovať za peniaze z Európskej únie. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová. Operačný program Bratislavský kraj vyhlási budúci rok výzvu na revitalizáciu verejných priestranstiev. „Práve oprava a obnova tohto parku je našou prioritou, lebo je to jeden z mála prípadov, kde sa dajú čerpať eurofondy. V tomto zmysle sme pripravení, aby župa bola prvá aktívna tak, aby sme v Malinove obnovili jeden prekrásny park, ktorý je raritou nielen v rámci župy, ale aj celého Slovenska,“ priblížil župan Pavol Frešo.

Park je veľmi vzácny prírodne krajinársky, tretina parku patrí obci Malinovo, zvyšné dve tretiny sú majetkom bratislavskej župy. Podľa mohutných platanov, dubov, agátov, gledíčií a ďalších vzácnych starých drevín s vysokou historickou hodnotou bol založený pravdepodobne začiatkom 18. storočia. Napriek tomu, že veľmi utrpel vo vojnových a povojnových časoch, mnohé stromy boli vyrúbané a rozloha sa zmenšovala, park si zachoval svoj majestát. Na súčasnej rozlohe necelých 5 hektárov je viac ako 200 druhov domácich a cudzokrajných drevín.


Súčasťou areálu je aj historický kaštieľ, kde od roku 1923 sídlila najstaršia záhradnícka škola na Slovensku. Od 90-tych rokov pôsobila táto Stredná odborná škola (SOŠ) Gustáva Čejku aj v priestoroch budovy so školským internátom. Pre školu bolo podľa slov riaditeľky Moniky Černákovej finančne náročné utiahnuť obe prevádzky, preto od začiatku decembra sídli celá škola v spomínaných modernejších a opravených priestoroch. „Z kaštieľa sme odchádzali s nostalgiou, pretože má tradíciu, má históriu a mnohé pamätá, ale je to pre nás najlepšie riešenie,“ doplnila Černáková. Školu navštevuje v súčasnosti 160 žiakov.


Kaštieľ je v tejto chvíli prázdny a strážia ho. Na tom, ako sa bude ďalej využívať, sa chce župan dohodnúť s obecnou samosprávou aj župnými poslancami. „Budeme hľadať také riešenie, aby slúžilo nielen verejnosti v Malinove, ale aj v rámci celého Seneckého okresu,“ dodal Frešo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Revitalizácia Zámockého parku v Pezinku

Mesto Pezinok vypísalo nové verejné obstarávanie na revitalizáciu Zámockého parku. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Monika Adameková. Samospráva chce park zrevitalizovať aj vďaka finančným prostriedkom z Európskej únie (EÚ). Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci pilotnej výzvy na predkladanie žiadostí z Operačného programu Bratislavský kraj schválilo mestu žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo zdrojov EÚ. “Podmienkou podpísania zmluvy s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR je zrealizovanie verejného obstarávania. Mesto ho uskutočnilo, dokonca aj podpísalo zmluvu s víťazom, ale pri následnej kontrole nám ministerstvo vytklo určité chyby a písomne nás vyzvalo k vyhláseniu nového verejného obstarávania,” spresnila Adameková. Nové obstarávanie pripravovali a konzultovali podľa nej už v spolupráci s ministerstvom. Zároveň uviedla, že podklady si prevzalo približne desať záujemcov, vrátane predošlého víťaza. Výberová komisia by mala zasadať v piatok. “Práve v týchto dňoch sme si podali aj ďalšiu žiadosť o grant z Ministerstva kultúry SR. Ide o riešenie pamiatkovo chránenej vstupnej brány do Zámockého parku,” doplnila Adameková.

Historický park a severné krídlo kaštieľa sa dočkajú obnovy

Historický park pri Neogotickom kaštieli v Galante sa dočká revitalizácie. Podľa hovorcu mesta Petra Koleka boli v týchto dňoch úspešní s projektom, ktorý rieši osvetlenie, ohradenie parku, detské ihrisko, pódium či drobnú architektúru. Cieľom je, aby obyvatelia mohli aj naďalej park využívať ako oddychovú zónu. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia severného krídla kaštieľa, v ktorom mesto plánuje zriadiť galériu. Celkovo mesto získalo z eurofondov viac ako dva milióny eur. Park z druhej polovice 19. storočia pozostáva z množstva stromov a kríkov veľkej historickej, mikroklimatickej, biologickej a architektonickej hodnoty, nechýbajú ani exotické dreviny. Všetku zeleň v rámci projektu zrekultivujú a prísun vody zabezpečí automatický závlahový systém.