Umelecké dielo vyvolalo diplomatický spor s Izraelom

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Medzi Švédskom a Izraelom vypukla diplomatická hádka. Dôvodom je umelecké dielo vystavené v piatok na štokholmskej výstave s názvom Making Differences, ktoré podľa Izraela “oslavuje samovražedné útoky”. Obraz znázorňuje mladú palestínsku samovražednú atentátničku, ktorá pripravila o život 21 osôb. Izraelský veľvyslanec vo Švédsku Zvi Mazel zničil na piatkovej vernisáži pred 400 pozvanými hosťami toto “nevkusné” dielo. Po incidente veľvyslanca z múzea vyhodili. Štokholmská diplomacia je šokovaná.
Výstava je súčasťou medzinárodnej konferencie o predchádzaní genocídy, ktorú zorganizovala švédska vláda a má sa uskutočniť koncom januára. “Nemohol som to tolerovať, je to urážka rodín obetí, ” povedal izraelský veľvyslanec pre švédsku tlačovú agentúru TT, ktorý považoval za povinnosť zasiahnuť. Podľa údajov izraelského ministerstva zahraničných vecí sa Švédsko s Izraelom dohodlo, že Blízky východ bude z diskusií o téme “masového vraždenia” vynechaný. Riaditeľ Historického múzea nemieni inštaláciu odstrániť. Izrael pohrozil, že sa nezúčastní na nadchádzajúcej medzinárodnej konferencii.

(SITA, gb), 0095

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Izraelský veľvyslanec obhajuje svoje vandalstvo v galérii

BRATISLAVA 19. januára 2004 (SITA) – Izraelský umelec Dror Feiler, ktorého kontroverzné umelecké dielo v štokholmskom múzeu poškodil izraelský veľvyslanec vo Švédsku vyhlásil, že diplomatov čin poškodil nádeje na uzmierenie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.
Umelec inštaloval v múzeu nádrž s vodou vo farbe pripomínajúcej krv, v ktorej na lodičke pláva portrét palestínskej samovražednej atentátničky, ktorá vlani v októbri zabila seba a 19 Izraelčanov. Feiler vyhlásil, že útok na jeho dielo bolo hlúpym prejavom netolerancie. Izraelský premiér Ariel Šaron podľa umelca svojou podporou veľvyslanca rovnako poškodil nádej na mier. Izraelský veľvyslanec má v pondelok na švédskom ministerstve zahraničia svoj čin vysvetliť. Umelec svoje dielo nazval Snehulienka a šialenstvo pravdy.

Bývalý agent Mossadu daroval sochu Danubiane

Bývalý agent izraelskej tajnej služby Mossad Izraelčan Rafi Eitan daroval Múzeu moderného umenia Danubiana v Bratislave jednu zo svojich sôch. Bronzovú ruku s názvom “Držiac sa života” poslal Eitan do Danubiany, ktorú si obľúbil počas návštev Slovenska, informovala agentúru SITA Zuzana Kizáková z izraelského veľvyslanectva. Holandskému mecenášovi Danubiany Gerardovi H. Meulensteenovi a majiteľovi galérie Vincentovi Polakovičovi odovzdal sochu izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Socha Rafiho Eitana sa stala súčasťou medzinárodnej zbierky galérie Danubiana, ktorá sídli na dunajskom brehu pri vodnom diele v Čunove.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

V trnavskom múzeu chýbajú ďalšie umelecké predmety

BRATISLAVA/TRNAVA 20. októbra 2004 (SITA) – V Západoslovenskom múzeu v Trnave chýbajú ďalšie umelecké predmety. Ešte v marci zmizli z múzea predmety za zhruba milión korún a ako agentúru SITA informoval zástupca trnavského policajného hovorcu Viktor Plézel, v pondelok pracovníčka múzea oznámila ďalšiu krádež umeleckých predmetov.

V Texase budú vystavovať prvé Michelangelovo dielo

Kimbellovo múzeum umenia v Texase bude od jesene vystavovať obraz Muky svätého Antona. Autorstvo diela, ktoré vyše sto rokov vyvolávalo otázky, prisúdili jednému z najvýznamnejších renesančných umelcov – Michelangelovi Buonarrotimu. Dielo, zobrazujúce démonov snažiacich sa stiahnuť svätca z nebies, vytvoril zrejme vo veku 12 alebo 13 rokov, teda zhruba v rokoch 1487 alebo 1488.

Sóferov pomník rozvíja židovský turizmus na Slovensko

Slovenský a židovský národ majú spolu dobré vzťahy a bohatú kultúru, tvrdí zástupca ministra zahraničných vecí Izraela Daniel Ayalon, ktorý je na Slovensku na oficiálnej návšteve. Ayalon sa ráno 27. januára 2010 stretol so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom, potom navštívil Múzeum židovskej kultúry a Pamätník Chatama Sófera, významnej osobnosti v dejinách bratislavského židovstva a jedného z najvýznamnejších rabínov vôbec. Podľa Ayalona je pomník dôležitým miestom pre židovskú históriu a mohol by sa stať jednou z možností rozvíjania židovského turizmu na Slovenskom, aby sa Izraelčania mohli dozvedieť o postavení Židov na Slovensku.