Ukradnutá socha Sv. Jána Evanjelistu sa vráti do Nemecka

Obrázok k článku

Ukradnutá drevená 500-ročná socha Sv. Jána Evanjelistu, ktorú neznámi páchatelia ukradli 15. decembra 1979 z kostola v nemeckom meste Haigerloch-Owingen, sa vráti pôvodnému majiteľovi. Slovenská polícia ju v spolupráci s Interpolom vypátrala, agentúru SITA informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Neznámi páchatelia pred 35 rokmi vypáčili dvere na miestnom kostole a ukradli tri umelecké predmety, jedným z nich bola drevená socha. Vyhotoviť ju mohli v roku 1 500, pričom jej hodnota bola v roku, keď ju ukradli, 40-tisíc nemeckých mariek. Nemecká polícia krádež považovala za obzvlášť závažnú.

Začiatkom júla dostal Interpol Bratislava z referátu Ústredného zoznamu pamiatkového fondu informáciu o ponuke predaja gotickej sochy cez internet. Autor inzerátu ponúkal na predaj “gotickú sochu sv. Jána Evanjelistu okolo roku 1 480, polychrómovanú, materiál lipové drevo, výška 125 cm, cena dohodou”. Socha na fotografiách vyzerala ako pôvodná a zachovalá, nebola registrovaná v národnej databáze odcudzených umeleckých diel ako ukradnutá a hľadaná v rámci Slovenska. Keďže podľa polície nie je bežné, aby sa na slovenskom internetovom portáli predávali gotické sochy, Interpol Bratislava sa rozhodol preveriť jej pôvod na medzinárodnej úrovni, či nepochádza z trestnej činnosti spáchanej niekde v zahraničí. “Interpol Bratislava oslovil viaceré európske krajiny so žiadosťou o previerku pôvodu danej sochy,” poznamenala Kredatusová.

O necelý mesiac sa k soche prihlásil Interpol Wiesbaden s tým, že socha je s vysokou pravdepodobnosťou ukradnutá socha z Nemecka z 15. decembra 1979. Poslali aj odborný posudok. Vzhľadom na presvedčivú argumentáciu z nemeckej strany rozhodla slovenská polícia o zaistení sochy, o to sa postaral odbor kriminálnej polície z Trnavy spolu s dunajskostredskou políciou. Stalo sa tak 8. augusta. Predávajúci sa ju snažil predať za 30-tisíc eur. Socha mala v porovnaní s podobou v roku 1979 zmenený vzhľad, to je podľa polície dnes štandardný postup, páchatelia sa tak snažia zahladiť stopy po jej nezákonnom pôvode. Nemecká strana má záujem o to, aby sa socha vrátila späť do nemeckého kostola. Vo veci už začala konať.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články