Tureckí umelci budú tvoriť pred návštevníkmi SNM

Tureckí autori diel sprístupnených v bratislavskom SNM ponúkajú návštevníkom možnosť pozrieť sa na proces ich vzniku priamo v expozícii: BRATISLAVA 17. júna 2004 (SITA) – Diela dvoch významných tureckých umelcov, Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila predstavuje od dnes až do 24. júna Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Výstavu Tradičné turecké umenie nájdu záujemcovia o na Slovensku bežne nedostupnú orientálnu kultúru v expozíciách múzea na Vajanského nábreží 2. Zaujímavosťou je, že tureckí výtvarníci budú priamo na výstave tvoriť umelecké diela. Ako agentúru SITA informovala Renáta Holienčínová z oddelenia propagácie SNM, návštevníci múzea môžu Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila pozorovať denne, okrem pondelka, od 10:00 do 11:00 a od 15:00 do 16:00.
Tradície umeleckej tvorby Osmanskej ríše ponúknu práce Hüsamettina Yivlika (1957). Rodený Istanbulčan sa o historické umenie svojej vlasti začal zaujímať už počas štúdia na základnej škole. Diela vytváral pôvodne kompozíciou drevorezby, výšiviek a zlatenia. Posledné tri roky však pracuje so šperkmi a dekoratívnymi predmetmi. Vytvára ich na základe vlastných návrhov a používa jedinečné nástroje a metódy.
Aj v zahraničí známy Hikmet Barutcugil (1952), pôvodom z tureckého mesta Malatya, sa rovnako ako Yivlikku venuje tradičným tureckým remeslám ako je kaligrafia, zlatenie, miniatúrna maľba a viazanie kníh. Zúčastnil sa na stovkách podujatí a výstav v asi dvadsiatich krajinách sveta. Jeho práce sú v mnohých múzeách, vrátane londýnskeho Britského múzea a vďaka výstave v SNM si ich môžu pozrieť aj naši milovníci umenia. Baratcugil prednáša na katedre Tradičného tureckého umenia na Umeleckej Univerzite Mimara Sinana v Istanbule a Fakulte umenia istanbulskej Marmarskej univerzity. Od roku 1996 vedie umelecké centrum Ebricton (zem Ebru), kde vedie tvorivé dielne mramorovania a iných tradičných remesiel. Je autorom kníh o umení.
Výstavu pripravilo SNM a Veľvyslanectvo Tureckej republiky s podporou Ministerstva kultúry SR.

(SITA, tm;zd), 0323

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V SNM otvorili výstavu o histórii Turkov na Slovensku

Turci na Slovensku je názov novej výstavy v Slovenskom národnom múzeu, ktorá prezentuje turecké pamiatky zo zbierok viacerých múzeí na Slovensku. Výstava približuje návštevníkom vyše 150-ročnú históriu Turkov na Slovensku, ktorá začala bitkou pri Moháči. Turecké výboje zanechali v dejinách nášho územia nezmazateľnú stopu. Turci po víťaznej bitke pri Moháči v roku 1526 na dlhšie obdobie ovplyvnili dejiny Európy a predovšetkým nášho územia.

Vystavia grafiky s podobou európskych miest spred 300 rokov

BRATISLAVA 28. februára 2004 (SITA) – Od budúceho týždňa otvorí v Bratislave Slovenské národné múzeum (SNM) spolu s banskoštiavnickým Slovenským banským múzeom (SBN) novú výstavu Európske mestá v premenách času. Expozícia určená najmä pre študujúcu mládež, ale i kultúrnu i odbornú verejnosť, bude mať vernisáž v SNM na Vajanského nábreží vo štvrtok, 4. marca, o 15:00. Takmer 120 grafík dopĺňa 70 kníh zo 16. až 19. storočia. Výstava poukazuje na krásu a význam vyobrazenia mesta v grafickom umení minulých stáročí a súčasne umožňuje divákovi predstaviť si, ako vyzerali Viedeň, Budapešť, Paríž, Londýn pred tristo rokmi a porovnať ich s dneškom.

V Pezinku dnes otvoria výstavu keramiky

BRATISLAVA 13. februára (SITA) – Výstavu Z ateliéru keramiky VŠVU dnes otvoria v priestoroch Malokarpatského múzea v Pezinku. Komorná výstava je výberom prác študentov a absolventov ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vedie od roku 1997 Ivica Vidrová.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Múzejníci a galeristi oslavujú dňami otvorených dverí

BRATISLAVA 14. mája 2004 (SITA) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, ktorý si pripomenieme v utorok, otvorí Slovenská národná galéria (SNG) v nedeľu od 10:00 do 22:00 svoje expozície bezplatne. Jej najmenší návštevníci sa môžu tešiť na tvorivú dielňu a animačné programy. Počas Dňa otvorených dverí v SNG si môžete pozrieť výstavu z tvorby Ladislava Mednyánszkeho, ktorú záujemcom o 11:00, 13:00, 16:00, 18:00 a 20:00 predstaví kurátorka Katarína Beňová. Zaujímavé rozprávanie čaká návštevníkov Esterházyho paláca aj v expozíciách venovaných barokovému umeniu a umeniu 19. storočia na Slovensku.