Trojičné námestie rezervujú v sobotu pre umenie

Obrázok k článku

Námestie svätej Trojice v historickom centre Banskej Štiavnice bude v sobotu od predpoludnia do neskorého večera žiť tretím ročníkom happeningového podujatia Umenie na Trojici, ktoré je úvodným podujatím štiavnického kultúrneho leta. Organizátori z tamojšej radnice a oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Štiavnica návštevníkom sľubujú pestrú mozaiku kultúrnych zážitkov s hudbou, výtvarným umením, literatúrou, divadlom a filmom.  

 

Ako uviedol vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnickej radnice Rastislav Marko, pre umenie bude vyhradená nielen plocha námestia, ale aj priestory niektorých budov. „Hlavné pódium, na ktorom budú diskusie i koncerty bude umiestnené v čarovnom prostredí nádvoria Joergesovho domu, dnes využívaného pre kaviareň Gavalier. Tu bude možné stretnúť sa so štiavnickým spisovateľom Jurajom Červenákom, vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom, Mariánom a Martinom Geišbergovcami či štýlovou kapelou Fats Jazz Band. Samotné námestie sa premení na zónu plnú zaujímavých stánkov, vinylových platní a dobrej hudby v podaní DJ Yellowboxa. Chýbať nebudú atraktívne umelecké tvorivé detské dielne, či prezentácia projektu Sme do kníh, v ktorom si deti občianskeho združenia Bakomi tvorili vlastné knihy,“ uviedol Marko. V priestoroch Galérie Jozefa Kollára si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu Trienále malého objektu a kresby, ale aj zoznámiť sa s umením výroby papiera. Netradičným prvkom v galérii bude divadelné predstavenie Nyuli/Zajko, čo je pohybová inscenácia študentov Vysokej školy múzických umení inšpirovaná denníkovými zápiskami maliara Ladislava Mednyánszkeho. V kine Akademik filmový kritik Peter Konečný predstaví výber z najlepších svetových reklám.

 

Pre podujatie bude v sobotu doprava na Námestí svätej Trojice obmedzená. Prejazdná bude len západná časť námestia a zredukovaný bude počet parkovacích miest.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

ENVIROFILM 2003 B. Štiavnica

SBM, Banska Štiavnica
Už tradične sa naše mesto v jeden májový týždeň (6. – 10. 5.) premení na oslavu prírody. Do nášho mesta opäť zavíta medzinárodný filmový festival Envirofilm. Okrem množstva filmov, ktoré si budú môcť účastníci podujatia vychutnať v kine Akademik, pripravilo Slovenské banské múzeum v spolupráci s Mestom Banská Štiavnica a Slovenskou agentúrou životného prostredia niekoľko zaujímavých podujatí.