Trnavská radnica chystá výrub stromov pri historických hradbách

Obrázok k článku

Mesto Trnava plánuje vyrúbať 211 stromov pri historických hradbách na Hlbokej ulici. Pod motorovými pílami má skončiť približne 150 agátov, 37 javorov, ale aj duby, orechy či slivky. Radnica chce preriedením zeleného pásu zviditeľniť práve historické hradby.

 

,,Vyzdvihnutie hradieb je jednoznačná priorita. Máme ich tu od 13. – 14. storočia a stromy sú iba novotvar. Nie sú to stáročné stromy, sú to náletové dreviny, ktoré sú výsledkom nedostatočnej a neodbornej starostlivosti o zeleň,“ zdôvodnil plánovaný výrub primátor Trnavy Peter Bročka. Zo zeleného pásu pri hradbách podľa neho nebude mesačná krajina, len sa zvýrazní vizuálny zážitok z hradobného systému. ,,Cieľom nie je barbarstvo, cieľom je vytvoriť časť verejného priestoru, ktorý môže byť pre mesto reprezentatívny,“ dodal Bročka. Zároveň sľúbil, že budú revitalizovať zostávajúcu zeleň a vysádzať budú také druhy, ktoré nebudú brániť výhľadu na hradby.

 

Mesto Trnava zverejnilo upovedomenie o začatí konania o výrube stromov v utorok 2. februára. Ešte v ten istý deň sa na okolnosti plánovaného výrubu na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Trnave pýtal poslanec Rastislav Mráz. Primátor Bročka dnes pripustil, že ak by ľudia boli proti, je pripravený svoj názor korigovať, ale úplné zastavenie výrubu by podľa neho bolo krajne nevhodné. V Trnave vlani na jeseň pribudlo 1 188 stromov, ktoré radnica kúpila za 125-tisíc eur. Ide o rekordný počet, aký nikdy predtým v meste počas jedného roka samospráva nevysadila. S vysadením časti stromov pomohli aj obyvatelia niektorých sídlisk.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Budované bolo od 13. storočia, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby už desaťročia priebežne obnovuje. V posledných rokoch investovala státisíce eur z eurofondov do najviac poškodenej severnej časti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články