Trnava: Erb mesta už bude pre podnikateľov zadarmo

Obrázok k článku

Trnava už nebude môcť pýtať od podnikateľov peniaze za používanie mestského erbu. Vyplýva to z návrhu nového všeobecne záväzného nariadenia o mestských symboloch, o ktorom bude mestské zastupiteľstvo rokovať v polovici februára. Podľa pôvodného nariadenia živnostníci a firmy mohli erb používať len za poplatok. Aj keď radnica nikdy žiadne peniaze za použitie erbu reálne nedostala, prokurátor označil nariadenie za nezákonné. Podnet na prokuratúru dal obyvateľ Trnavy. Mestské zastupiteľstvo ešte v novembri protestu vyhovelo, teraz samospráva pripravila nové nariadenie.

 

Trnava pred takmer dvadsiatimi rokmi podmienila používanie erbu mesta súhlasom mestskej rady a zaplatením poplatku do účelovo vytvoreného fondu. Živnostníci a firmy mali platiť podľa počtu zamestnancov od 33 do 330 eur. Prokurátor v proteste konštatoval, že mesto nemôže ukladať povinnosť, ktorá neexistuje v zákone alebo ju nemožno zo zákona odvodiť. Uloženie povinnosti platiť poplatok je preto podľa neho nezákonné. Bývalý primátor Vladimír Butko pri prerokovávaní protestu v zastupiteľstve povedal, že samospráva počas dlhoročnej platnosti nariadenia nevyberala za použitie erbu alebo znaku stanovený finančný poplatok. V tejto súvislosti ani nikto nedostal pokutu. Poplatok mal podľa jeho vysvetlenia slúžiť na zamedzenie zneužívania či vstupovania do grafiky znaku mesta komerčnými firmami.

 

Trnavská radnica pripravila nové znenie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré rešpektuje pripomienky prokurátora. Povinnosť platiť poplatky za používanie mestských symbolov v ňom nie je, na ich použitie však bude naďalej potrebný súhlas mestskej rady alebo primátora mesta. Žiadateľ o použitie mestského erbu musí uviesť účel jeho použitia a predložiť výtvarný návrh. Mestské zastupiteľstvo bude nové nariadenie schvaľovať 17. februára.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava vstupuje do medzinárodného združenia opevnených miest

Mesto Trnava vstupuje do medzinárodného združenia opevnených miest Walled Town Friendship Circle, ktoré je zamerané na dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja historických opevnených miest. Tento krok v utorok 23. februára 2010 odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. Združenie bolo založené ako fórum pre spoločne záujmy historických opevnených miest v roku 1989, ako reakcia na Európsky rok cestovného ruchu. V súčasnosti má 140 členov. Členské mestá môžu za ročný poplatok 480 eur využívať výhody ako prezentácia na celosvetovej úrovni, účasť na odborných seminároch či uverejnenie prezentácie mesta a jeho hradobného systému na internetovej stránke združenia www.walledtowns.com. “Veríme, že to môže mestu pomôcť z hľadiska rozvoja a podpory cestovného ruchu,” odôvodnil tento krok primátor Štefan Bošnák.