Trenčianska univerzita otvorila centrum pre testy materiálov

Obrázok k článku

Na Fakulte priemyselných technológií v Púchove pod Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka dnes slávnostne otvorili nové vedecké pracovisko. Vedecký park sa tak rozšíri o Centrum pre testovanie kvality a diagnostiku materiálov za 7 803 840 eur. Informovala o tom Lucia Pušicová z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne s tým, že centrum tejto technickej fakulte otvára ďalšie možnosti spolupráce so zahraničnými priemyselnými a akademickými partnermi.

 

Univerzita získala peniaze pre projekt aj vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Výskum a vývoj. Nové centrum má zabezpečovať realizáciu špičkových výskumných a vývojových aktivít pre materiálový výskum, a to najmä v zameraní na výskum skla, keramiky a silikátových materiálov, výskum nových typov progresívnych polymérov a kompozitných materiálov a tiež na výskum kovových materiálov.

 

Spojením výskumných aktivít vedcov, študentov, absolventov a regionálnych firiem vznikne podľa rektora univerzity Jozefa Habánika nový priestor pre experimentálny vývoj širokej škály pokročilých typov materiálov. Praktické využitie podľa neho nájdu najmä v strojárskom, automobilovom, sklárskom a obrannom priemysle, no aj v oblastiach zameraných na zdravotnú starostlivosť a zvýšenie kvality života. Centrum pre testovanie kvality a diagnostiku materiálov pomôže tiež výskumu plastov a gumy pre aplikácie v automobilovom priemysle.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenskí vedci budú mať dátové centrum ako malá fabrika

Slovensko začalo budovať Dátové centrum pre výskum a vývoj za vyše 33 miliónov eur, čerpať na to bude peniaze z eurofondov. Projekt dokončia v roku 2014, pričom bude slúžiť približne pre 17 000 vedeckých, výskumných a vývojových pracovníkov na Slovensku, ktorí chcú pracovať s veľkým množstvom dát. Keďže sa v dátovom centre budú nachádzať aj citlivé informácie, miera a úroveň prístupu do databáz bude závisieť od charakteru užívateľa. Podľa Jána Turňu, riaditeľa Centra vedecko-technických informácií, ktoré projekt zastrešuje, si treba dátové centrum predstaviť ako “supervýkonný” počítač s obrovským diskovým priestorom. “Jeho odber bude 600 kW – pre porovnanie, v domácnosti používame len stovky wattov, čiže to bude ako malá fabrika,” vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA Turňa.

Umelcov už 10 rokov podporuje Centrum súčasného umenia

Tvorbu slovenských umelcov podporuje už desať rokov Nadácia – Centrum súčasného umenia. Ako pre agentúru SITA povedala projektová manažérka nadácie Svetlana Waradzinová, od svojho vzniku podporili 856 projektov vo všetkých druhoch umenia celkovou sumou 68,7 miliónov korún. Nadácia od roku 2001 vyhlasuje Cenu Oskára Čepana. V súťaži určenej mladým výtvarníkom vo veku do 35 rokov chce pokračovať aj v roku 2004. Tento rok nadviaže aj na prvý ročník benefičnej aukcie súčasného slovenského umenia.