Tradičný Andrássyovský piknik v Betliari sa bude konať pri príležitosti obnovy unikátneho vodopádu

Obrázok k článku

Pracovníci múzea v Andrássyovskom kaštieli v Betliari pripravili pre návštevníkov zaujímavý program, v rámci sprievodných podujatí výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky sa v piatok 22. júla o 17:00 uskutoční prednáška historičky Historického ústavu SAV Tünde Lengyelovej pod názvom, Žena na hrade v 17. a 18. storočí.

 

„V sobotu 23. júla usporiadame v poradí už tretí Andrássyovský piknik v historických kostýmoch pri dobrej hudbe na lúke pred fontánou. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať tradičné uhorkové sendviče s kuracími nugetkami a dobré víno od vinára z nášho regiónu,“ informovala Judita Krajčiová z múzea. Piknik môžu spojiť s návštevou kaštieľa a výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky nielen počas bežných otváracích hodín, ale aj večer o 19:30 v sprievode lektora v historickom kostýme.

 

Tento rok sa tradičný Andrássyovský piknik koná pri príležitosti obnovy unikátneho vodopádu nad rybníkom. Vodopád obnovuje múzeum prostredníctvom OZ Andoras s finančnou podporou Nadácie VÚB Banky vo výške 30-tisíc eur. Vodopád v podobe zrúcaniny rímskeho akvaduktu pochádza z roku 1823. Ide o najvyšší umelý vodopád na Slovensku s výškou 9 metrov. Rekonštrukcia vodopádu je potrebná pre praskliny, uvoľnený kamenný materiál na klenbovom otvore, ale aj pre presakovanie zrážkovej vody v grote. Poškodené je aj kamenné murivo a oceľová konštrukcia vodopádu.

 

Počiatky kaštieľa siahajú do 14. storočia. V 18. storočí prešiel viacerými stavebnými úpravami. Koncom 19. storočia v rokoch 1880 – 1886 došlo k jednej z najrozsiahlejších prestavieb kaštieľa do dnešnej podoby. Kaštieľ bol obývaný až do roku 1945. Expozícia múzea vznikla z pôvodného mobiliáru a umeleckých zbierok viacerých príslušníkov grófskej rodiny Andrássyovcov, ktorí tu v minulosti žili a pôsobili.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články