Titova reštaurácia

Obnova.sk Fotografia

Gregor Martin Papucsek, Budapešť
Bronzovú sochu bývalého juhoslovanského straníckeho a štátneho vodcu Josipa Broza Tita, ktorú neznámi páchatelia vyhodili do vzduchu, doviezli do Záhrebu, kde ju zreštaurujú.Obnova.sk Fotografia

Poškodenú sochu v životnej veľkosti uložili včera na akadémii výtvarných umení v Záhrebe, kde je odložený sadrový odtlačok diela slávneho chorvátskeho sochára Antuna Augustinčiča z roku 1947. Sochu čo najskôr zrekonštruujú, práce v hodnote približne 150 tisíc kún, čiže 900 tisíc korún bude financovať ministerstvo kultúry. Ako je známe, Titovu sochu vyhodili do vzduchu v pondelok v jeho rodnej obci Kumrovec, neďaleko slovinských hraníc. Vandalský čin odsúdila vláda, mnohí politici i občianske združenia.

Zdroj: http://www.slovakradio.sk/inetportal/index.php?page=showSprava&id=12928&lang=1 [30. 12. 2004, 06:10:55]

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava a Ján Koniarek

Spomienkové stretnutie Trnavčanov pri hrobe sochára Jána Koniarka organizuje v piatok 4. mája o 16:00 na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej občianske združenie Trnavské fórum.

V Prahe stojí pätmetrový Jánošík

V stovežatej Prahe odhalili včera za prítomnosti slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky počas ich prvej zahraničnej návštevy v Českej republike päťmetrového Jánošíka. Drevenú sochu vytesanú z jedného kusa umiestnili pred hotelom Paulíny.

Socha Dalího so zlatým vajcom za 680-tisíc eur na Slovensku

Socha slávneho umelca Salvadora Dalího v životnej veľkosti v hodnote 680-tisíc eur bude dva týždne vystavená na Slovensku. Od 15. do 26. októbra 2010 každý deň od 11:00 do 19:00 si ju budú môcť záujemcovia a záujemkyne pozrieť bezplatne v rámci najväčšej diamantovej výstavy na Slovensku v priestoroch showroomu Diamonds International Corporation na Ventúrskej ulici v Bratislave.