Tisícky žiakov po stopách pamiatok na Slovensku

Žiaci jedenástich základných škôl z rôznych kútov Slovenska začínajú pracovať na projektoch premiérového programu na Slovensku – Objavme doma divy sveta a dajme o tom vedieť. Ako informovala koordinátorka projektu zo spoločnosti Communication House Pamiatky hmotného i nehmotného dedičstva UNESCO, do projektu sa počas tohto školského roka zapojí 2 217 detí a tínedžerov. Takmer polovica z nich si vybrala práve novinku druhého ročníka – fujaru a jej hudbu. Dobrovoľníci z košického Communication House prispeli na projekty sumou 2 800 eur a know-how podporou pri medializácii.

„Sme radi, že môžeme opäť spolupracovať. Na projekt sa veľmi tešíme. Minulý rok sme zbierali povesti o Spišskom hrade, vytvorili komiks, encyklopédiu a nacvičili sme divadelné predstavenie. Pokračujeme Bardejovom,“ komentuje Katarína Kereštanová, riaditeľka ZŠ Jovsa. Po druhý raz agentúra vybrala i projekty Základnej školy Janka Matušku z Dolného Kubína a Základnej školy Dončova z Ružomberka. Hodnotiaca komisia vyzdvihla aj nápady nováčikov – Základnej školy v Kriváni či Kalnej Roztoke.


„Veľmi ma zaujalo hlavne organizovanie celoslovenskej výtvarnej súťaže. Spolu s mediálnou podporou by mohol mať projekt významný prínos v prezentácii hodnôt prírodného dedičstva,“ vyjadril sa na margo projektu ZŠ z Rožňavy člen hodnotiacej komisie a správca Krásnohorskej jaskyne Jaroslav Stankovič. V Trstenej pripravia film, v Čimhovej napíšu básne o fujare, vystružlikajú píšťalky.


„Pri výbere narazila komisia aj na školu, ktorá 57 % z rozpočtu vyčlenila na obedy. Práve preto sa ju rozhodla nepodporiť. Zameriavali sme sa najmä na aktivity spojené s poznávaním. Spájame silu ľudí a silu miesta. Aby sa deti naučili získať sebadôveru,“ zdôrazňuje riaditeľka donorskej agentúry Eva Čániová.


Okrem návštevy pamiatky či priameho kontaktu s ňou v prípade fujary majú deti za úlohu vymyslieť rôzne aktivity, ako o svetovom dedičstve u nás dať vedieť ostatným. Ďalšou, nemenej dôležitou súčasťou projektu, je jeho medializácia. Partnerom programu je Slovenský syndikát novinárov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

My sa nevieme sťažovať nahlas 2004

Dnes – 7. apríla 2004 sprístupnia v Slovenskom banskom múzeu – Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici už 6. ročník súťažnej prehliadky detskej a študentskej tvorby s ekologickou tematikou so zahraničnou účasťou pod názvom „My sa nevieme sťažovať nahlas“. Toto výstavné podujatie, ktoré si z roka na rok získava viac a viac priaznivcov má t.r. rekordnú účasť 427 detí a študentov zo 38 škôl s 514 prácami.

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.